Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Предлагат увеличение на полигона в Шабла за военни учения на НАТО

Да се увеличи големината на полигон Шабла за военни учения заради риск от инциденти - предлага Министерство на външните работи на Министерски съвет. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на правителствения портал, входираната дата - 14 март. Пространството на Шабла се засяга в две наредби - от 1996 г. и от 2010 г.

Като опасна зона за въздухоплаване е публикувана и зоната над зенитен полигон Шабла, като са посочени и нейните конкретни въздушни хоризонтални и вертикални граници.

При съпоставяне на географските координати в две постановления на Министерски съвет се откриват съществени разлики, които значително ограничават пространството, са мотивите на външно министерство.

Настоящите мотиви за увеличаване на военния полигон са: "През последните години, като част от големи международни учения, на зенитен полигон Шабла се провеждат учения и тренировки от военни формирования на държави - членки на НАТО. По време на подготовката за тях, нееднократно представители на тези страни заявяват желанието си да изпълнят тренировъчни пускове със съвременни оръжейни системи. Поради ограниченията на полигона по вид на използвано въоръжение и боеприпаси, такъв вид дейности към момента не могат да бъдат реализирани".

Промяната се подкрепя от Министерство на отбраната.

Целите на внасянето за разглеждане от Министерски съвет на проекта на акт са - първо по-ефективно използване на зенитен полигон Шабла от съвременни зенитно-ракетни комплекси на въоръжение у нас и в държавите-членки на НАТО при провеждане на мащабни учения и тренировки. Еднозначно регламентиране на статута и границите на зенитен полигон Шабла, синхронизиране на националната нормативна база и осигуряване на условия за понижаване на рисковете при провеждане на тренировки и учения със съвременни образци военна техника.

На второ място се предвижда увеличаване на обемите въздушно пространство за изпълнение на граждански полети чрез заличаване на опасни зони за въздухоплаване в обслужваното въздушно пространство на България за нуждите на Българската армия, които са със статут на отпаднала необходимост.

Промяната ще осигури и безконфликтност на дейностите, извършвани на армейските полигони с изпълнението на полети на гражданската авиация, улесняване на процесите на гражданско-военна координация при резервиране на въздушното пространство и повишаване нивото на безопасност на полетите чрез добавяне на опасни зони, с които се осигурява функционирането на стрелбищни комплекси, използвани ежедневно за стрелба със стрелково въоръжение от военни формирования и от подразделения на Министерството на вътрешните работи, дислоцирани в областите Бургас и Варна.

c