Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

От утре България се присъединява към Шенген по въздух и вода

Този уикенд България официално ще стане член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Граничният контрол по сухоземните пътища засега се запазва.
По график първите полети, които ще кацнат у нас след влизането в сила на новите правила, ще са малко след полунощ на 31 март. Тези пътници не следва да преминават граничен контрол.

Готови сме

Граничната полиция отдавна е готова да работи в новите условия. Това заяви пред Нова телевизия началникът ѝ Антон Златанов. Той обясни, че сега всеки полет в Шенгенското пространство се смята за вътрешен както би било едно пътуване със самолет от София до Варна например. По думите първи ще усетят промяната тези, които се прибират към България от страна от Шенген.

"От моя опит като пътник, ще бъде много по-бързо, особено когато се прибирате от друга страна в България, тъй като и там ще се движите в Шенгенски коридор, т.е. самолетите за България ще бъдат на гейтове, които са без граничен контрол. А чужбина граничният контрол отнема доста време за нешенгенските държави. Последното ми прибиране от Париж ми отне три часа на опашка за граничен контрол", заяви Златанов.

Според него по австрийските летища българските пътници няма да бъдат пренасочвани за допълнителни проверки. Всеки гражданин подлежи на полицейска проверка по принцип, но това не означава граничен контрол.

"Това е абсурд, не може да се случи, те нямат такова право, както и ние нямаме да извършваме граничен контрол на идващите от Шенгенска страна", заяви Залатанов.

Пътуване с деца

Всеки родител, който не желае детето му да бъде извеждано от чужбина от другия, може да откаже издаване на паспорт, каза Златанов. В случай, че детето вече има такъв, родителят може да поиска от съда забрана за извеждането му. Тази мярка би се появила в информационната система на граничната полиция и детето няма да бъде изведено, обясни Златанов.

Към Гърция

В средата на миналото лято пътуването до Гърция отнемаше часове висене по опашки на границата. Златанов коментира, че към септември процесът е бил оптимизиран, а престоят по пунктовете - съкратен до около 40 минути. Тогава обаче и трафикът бе доста по-слаб отколкото през юли и август.

Според Златанов граничният пункт "Кулата" е твърде малък, за да поеме целия трафик, тъй като от там минават не само български туристи. Гръцките власти пък не искат да назначават повече хора, защото очакват граничният контрол с България след влизането ни в Шенген. В момента от гръцка страна пунктът се ремонтира, което ще затрудни допълнително преминаването.

Източник: mediapool.bg

c