Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Обявиха датата за „Фестивал на Бялата жътва“ в Тервел тази година

Четвъртият „Фестивал на Бялата жътва“ ще се проведе в Тервел на 22 юни (събота) от 16:00 часа. По традиция той ще е на градския тренировъчен стадион в Тервел.

Скоро се очаква да бъде обявена и програмата на фестивала.

През миналата година стадионът в Тервел се оказа тесен за всички над три хиляди българи и чужденци, тервелчани и гости на града, които възродиха българските традиции и обичаи по време на еднодневен фестивал, посветен на житните култури, отглеждани в миналото и в наши дни на територията на община Тервел. Участниците бяха облечени в носии, наследени от техните баби и дядовци. Събитието се проведе по проект на Община Тервел „Фестивал на бялата жътва - за земята, добруджанеца и хляба“. Той се финансира от Местната инициативна група Тервел Крушари с 26 750 лева, което е 100 процента безвъзмездно финансиране.

Основната цел на проекта е представяне и популяризиране на местното културно наследство, свързано с етнографията и фолклора при отглеждането на житни култури в тази част от Добруджа. Организаторите създадоха неповторима атмосфера,  работилници за деца, кътове за снимки, сламени фигури и други атракции за незабравимото изживяване. За да изпълни фестивалът своята цел да запази културното наследство на добруджанеца и събуди респект към неговия труд и устойчив дух.

Фестивалът на бялата жътва започна с кулинарен базар „От ръцете на баба”, с изложение „Произведено в Тервел” с арт работилници и атракции за деца. В концерта ”На мегдана” участие взеха клубове за народни танци. Отслужен беше водосвет за здраве и берекет.

Във фестивалната програма са вплетени проучвания и възстановки на етнографски сюжети, свързани с традиции и обичаи, отразяващи земеделския цикъл на т.нар. есенници. Посредством събитието се подчертава културното и етническото многообразие на територията на Местната инициативна група чрез представяне на елементи от етнографското наследство на ромския, турския и татарския етнос, които населяват днешните общини Тервел и Крушари.

c