Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

МИРГ Шабла-Каварна-Балчик сред инициаторите на среща за черноморската бодлива акула

Среща за опазване на черноморската бодлива акула организираха във Варна.

ИАРА участва във форум на тема "Черноморска бодлива акула". Предизвикателства пред бранша и предложения за бъдещото опазване на рибните ресурси бяха част от дискусията, която се проведе на пристанище „Карантината“ във Варна.

Изпълнителният директор д-р Николай Георгиев, заместник-директора Христо Панайотов и част от екипа на агенцията участваха в срещата.

"Искам да поздравя организаторите и присъстващите за актуалната тема, която беше поставена на форума. Всички ние можем да влияем на сектора с конкретни предложения, за да опазим рибния ресурс в Черно море" сподели д-р Георгиев.

Мероприятието е по инициатива на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и за Черно море (ГКРСМ), със съдействието на ИАРА и Местната инициативна рибарска група Шабла-Каварна-Балчик. Дискусията включи обсъждане на дейности и приети решения от Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и за Черно море и преглед на мерките за опазване и управление на черноморска бодлива акула. По време на срещата представиха особеностите на целевия риболов на черноморска бодлива акула, както и оценка на запаса. Представени бяха резултатите от социално-икономическото проучване на рибарствата, ориентирани към улова на черноморска бодлива акула, проведено през 2023.

c