Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Коя е най-хубавата мартеница в Добрич? (ВИДЕО)

Игра – отговори и спечели

С поникването на първите кокичета в гората край село Дончево се появиха и първите мартеници в областния град Добрич.

Както всяка година в центъра на града излизат десетки търговци, част от тях правят мартеници цяла година, други следят за тенденциите и си набавят най-актуалните артикули, понякога от интересни места.

Символ

И тази година ви показваме някои от тези мартеници в червено и бяло. Силата, кръвта, приятелството, слънцето и топлината символизира червеният конец. Послание за добро начало, светлина и чистота на отношенията между хората носи пък белият.

Поставяме мартениците на 1 март с идването на образа обвит в мистика Баба Марта. Сваляме ги като видим първия щъркел, а традицията повелява както да закачим на дърво, така и да поставим под камък бяло-червената гривна.

Тенденции

Теодора Митева /Теди М./ се занимава с мартеници от 27 години. През годините е опитала всякакви материали, но винаги стига до вълната. Производството на мартеници коста много голямо усилие за този, който не го прави със сърцето си, но когато е удоволствие всичко става интересно и неусетно.

Пазарът на мартениците е динамичен – има спадове и силни години. Модата определя търсенето. Ако производителят е наблегнал на даден материал, а се търсят по-издръжливите конци, съответно и оборотите са по-малко.

Тенденцията е да се търси ръчно направеното, каза Силвия Пенчева, търговец и производител на мартеници. Хората търсят традиционното, а някогашната мода да се търсят китайските мартеници определено е отминала. Търсят се, както традиционните бял и червен цвят, така и шарении вплетени в гривните.

Любимите мартеници

Пижо и Пенда са символ на здраве, късмет и пролет, а именно такава е и най-атрактивната мартеница на Силвия Пенчева, разбира се – ръчно изработена. Двата персонажа са седнали на домакинска точилка и са облечени в народни носии.

Теди Митева предлага много мартеници от вълна, но най-атрактивната тази година е кукерът. Мартеницата се характеризира със своя чан, многото цветове и страшна визия, готова да изгони всеки зъл дух от къщата, в която е закичена.

Маринела Добрева произвежда мартеници от 7-8 години и превръща хобито си в професия. Най-атрактивна мартеница при нея тази с образа на митичния образ Баба Марта. Тя носи очила, облечена е в народна носия, закичена е с цвете.

Много от производителите на мартеници улавят народната нишка, но Димитричка Георгиева създава и творения, насочени към семейството и приятелите. Любимата й мартеница е на баба и дядо Пижо и Пенда, и техните двама внуци.

Баба Марта е любим персонаж и в колекцията на Христина Димова. При нея обаче старицата е изцяло изплатена, а в ръцете си държи вретено, готова да създава още мартеници, за да се радват възрастни и големи.

Гергана от фирма Мартена също предлага мартеници с образите на Пижо и Пенда, но те са направени от кратунки, имат си шапка и забрадка, както и са облечени в прежда. На колана на баба Пенда са накичени и две малки стомни.

Легендата

Легендите за появата на мартеницата не са малко, а най-известната от тях е на 1300 години. Тогава Хуба, сестрата на Аспарух била пленена от хунтите, а той тръгнал да дири нова земя. Стигнал до Дунава и изпратил вест до сестра си със сокол. Хуба избягала и вързала на сокола бяла копринена нишка да извести пристигането й. Птицата я завела до новата земя, но вражеска стрела я простреляла, а кръвта й оцветила нишката. След добрата вест за пристигането на сестра си, хан Аспарух започнал да къса от бяло-червения пресукан конец, връзвал го на ръцете на войниците и наредил двата цвята никога да не се разделят – като символ на българското единство.

Игра – отговори и спечели

Вижте тези мартеници и изберете, коя ви харесва най-много, гласувайте, като напишете коментар с нейния номер под видеото с мартениците в канала на Про Нюз Добрич в YouTube, абонирайте се с камбанката и трима от Вас, избрани на случаен принцип ще получат, като подарък, любимата мартеница и още подаръци от нас.

c