Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Изсякоха дървета зад мемориал "Хан Аспарух" в Добрич, строят жилищен комплекс (СНИМКИ)

За поголовна сеч на здрави дървета в парка зад Мемориален комплекс "Хан Аспарух" сигнализираха читатели на Про Нюз Добрич. Отсечени са дървета, които са здрави и нямат заболявания, посочват те.

Проверка на място установи, че се подготвя терен за строеж. Премахната е ниска растителност, както и голяма част от дърветата на голяма площ. Поставена е и табела, че теренът е частна спобственост.  

Информационни табели в района показват, че инвеститорът е "ГАМИ 2018" ООД, като предвижда да построи 5 жилищни сгради на терена по 5 етажа. 

Свързахме се инвеститора Елин Филипов от "ГАМИ 2018" ООД, за да разясни защо са изсечени дърветата на терена и какво предстои да се изгради. По думите му повече от 40% от изсечените дървета са били сухи, другите не са били добре развити, имало е и сигнали към институциите да се премахнат част от дърветата.

Филипов обясни, че ще бъдат засадени нови дървета, благоприятни за градски условия, които ще са с височина около 10 метра. Цялата гора зад мемориала ще се облагороди, за собствена сметка, ще се почисти ниската растителност, посочи той. Според инвеститора комплексът ще е най-зеленият в България.

Предвижда и изграждане на нов път около комплекса, нова канализация и нов трафопост, като общата инвестиция в обществена инфраструктура ще надхвърли 1 милион лева. Строежът на комплекса ще отнеме между 2 и 3 години.

c