Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Грандиозен хоров концерт отбелязва 100 години от рождението на Маестро Захари Медникаров

От 17.00 часа днес, 27 април, в Концертна зала „Добрич“ ще се състои хоров концерт, с който ще се отбележи 100 годишнината от рождението на Маестро Захари Медникаров /1924 – 2007/.

По покана на диригента на хор „Добруджански звуци“ Елвира Пастърмаджиева на сцената ще се представят хорове от Добрич, Варна и Русе, църковни, детски и класически хорови формации. Всичките с едно общо помежду си – диригентите им са произлезли от школата на Маестро Медникаров - изтъкнат хоров диригент и музикален педагог с изключителен принос за развитието на музикалната култура на града и на страната, почетен гражданин на град Добрич. Богата е творческата и жизнена биография на Маестрото, но като ръководител на хор „Добруджански звуци“ и на Детския хор в Добрич, той остава най - близък до сърцата на добричлии като строгия, прецизен и уникален хоров диригент, издигнал музикалната култура в Добрич на европейско и световно ниво. И днес Маестро Медникаров е емблематична фигура, знаково име за стремежа ни към културен и духовен просперитет, към родова памет, национално самоопределение и европейско самочувствие. В знак на почит неговите последователи ще ни поднесат най-красивите произведения от различни жанрове.

Участие ще вземат: Младежки хор „Свети Георги Победоносец“ при Общински младежки дом град Русе с диригент Мина Влайкова, Дамски камерен хор при храм „Свети Атанасий“ град Варна с диригент Евгения Григорова; Смесен хор „Влади Анастасов“ при НЧ „ Македония-2005 г.“ град Варна с диригент Димитрина Хинева; Хор на варненските учители „Арс музика“ с диригент Веселина Маринова; Хор „Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева; Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ с диригенти Габриела Павлова Писанова и Миглена Пенева. Концертът ще започне с изпълнение на най-малките певци от Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ с диригенти Габриела Павлова Писанова и Миглена Пенева с акомпанимент Радостина Гроздева-Кръстева. Програмата им е изцяло от български произведения.

Входът е свободен.

c