Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Днес може да създадем прецедент по единодушно гласуван бюджет, заяви кметът на София Васил Терзиев

Днес може да създадем прецедент по единодушно гласуван бюджет, заяви кметът на София Васил Терзиев на заседание на Столичния общински съвет (СОС), на което днес се обсъжда бюджетът на града за 2024 година.
Днес е решаващ ден за София. Днес всеки от вас ще вземе решение за посоката, която иска да даде на града, обърна се столичният кмет към общинските съветници. Той ги попита искат ли рекордни инвестиции за жителите на общината, или искат да се продължи с чертаенето на червени линии. "Чух някои от вас да казват, че подкрепата на бюджета е политическа заявка. Със сигурност е заявка - заявка за подкрепа на софиянци", заяви кметът Терзиев. Според него няма нищо политическо в по-добър транспорт, в добро строителство, детски градини, училища, култура, чистота. Днес всеки от вас има възможност да покаже дали преди всичко е добър съгражданин на гражданите на София, заяви Терзиев.
Той каза, че в началото е имало недоверие между отделните политически групи в СОС - "между нас като участници в процеса, между нови и стари, между леви и десни, между такива, които си спазват обещанията и такива, които правят компромис с тях". Терзиев припомни, че е обещал прозрачност и защита на интереса на софиянци. С пълна прозрачност подходихме при публикуването, обсъждането и внасянето на бюджета. За пръв път предварително публикувахме всички документи по него, за да могат гражданите и вие да си изградите информирано мнение по него. Организирахме обществено обсъждане с рекордна посещаемост, заяви кметът Васил Терзиев. 
Той припомни, че точно на този ден преди два месеца беше внесено първото предложение на кмета за бюджет на София, което го превръща в най-обсъждания и разглеждан бюджет на столицата. "И се радвам за това - това е знак, че всички тук са положили усилия да защитят по възможно най-добрия начин интереса на софиянци, както го разбират", заяви Терзиев. Той благодари на всяка политическа група в СОС и на всеки общински съветник, който е дал предложения за промени във финансовата рамка на града.
Бюджетът на Столичната община за 2024 г. е 2,576 млрд. лв. Капиталовата програма е на стойност 611 945 670 лв. и към нея ще се добавят още 100 млн. от държавния бюджет. В нея са включени важни инфраструктурни обекти, които ще подобрят условията във всички райони на София, съобщи Терзиев. Строят се над 40 детски градини и два нови многоетажни паркинга. Увеличихме и средствата за проектиране на нови важни за града обекти, заяви столичният кмет.
Той каза, че са предвидени истински граждански бюджети по райони, като софиянци сами ще решават в какво да инвестират 5.3 млн. лв. Увеличен е бюджетът за култура и повече спортни дейности и изграждане на спортни зали.  С 50% повече ще бъдат средствата за програма "Култура". Увеличихме и бюджета за опазване на културното наследство на града, допълни столичният кмет. Според него е време София да влезе в 21 век и затова акцент в бюджета за 2024 г. е дигиталната трансформация за ефективна администрация и бързи услуги за гражданите. Той призова общинските съветници да подкрепят рекордната финансова рамка на града.

c