Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Десетки протестираха в Хага срещу встъпването в длъжност за нов мандат на Владимир Путин

Няколко десетки протестиращи се събраха днес пред Двореца на мира в Хага, за да протестират срещу встъпването в длъжност на руския президент Владимир Путин и да призоват той да бъде изправен пред Международния наказателен съд (МНС), предаде Ройтерс.
Протестиращите, много от които бяха пристигнали от Германия с огромен карнавален макет, на който беше изобразена карикатура на Путин с кръв по ръцете в раирана затворническа униформа, затиснат от топка и верига, държаха украински знамена и плакати с надпис "Путин в Хага".
"Трябва да повишим осведомеността за престъпленията на Путин в международен план, той трябва да бъде подведен под отговорност", казва Дина Мусина, представител на берлинска неправителствена организация, защитаваща правата на затворниците в Русия.
Намиращият се на няколко километра източно от Двореца на мира в Хага МНС вече има издадена заповед за ареста на руския президент.
През март 2023 г. Съдът нареди Путин и руският комисар по въпросите на децата Мария Лвова-Белова да бъдат задържани по обвинения във военни престъпления, свързани с отвличането на украински деца.
Русия окачестви решението на МНС като безсмислен опит на Запада да накърни репутацията ѝ и отрича да е извършвала военни престъпления в Украйна, отбелязва Ройтерс.
 
 
 

c