Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Депутатът от Добрич Деница Сачева: Проблемите с работната сила се задълбочават

Тя участва в Националния бизнес форум в София

"Темите за пазара на труда, за социалните отношения, за конкурентоспособността на работната сила и на българския бизнес трябва да бъдат водещи в социалната политика. Днес пред представителите на бизнеса на Националния бизнес форум в София уверих, че ще работя за това в рамките на следващия парламент и със следващото управление на страната", сподели депутатът от Добрич от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика Деница Сачева. По думите й в момента тези политики са силно подценени в портфолиото на МТСП.

Първите промени в законодателството за работната сила бяха приети през 2017 г. Оттогава насам няма съществен напредък. Напротив – голяма част от проблемите се задълбочават. Дефицитът на работни места се усеща все по-осезаемо в компании извън големите градове. Много често са необходими хора със специфична квалификация – заварчици, електротехници, механици с по-добра техническа грамотност и много други. Проблемите на работодателите са разнообразни и няма универсални решения.

"Всичко, което бизнесът очаква да се случи като промени, е въпрос на стабилност на управлението, конкретни и добре насочени действия от негова страна, както и на достатъчен капацитет в държавната администрация за изработване на работещи решения. Време е да се намерят личности, които да поемат различните ресори и да изпълняват както управленската политика, така и законодателните решения на Парламента", посочи още Деница Сачева.

c