Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Държавен архив Добрич показва архивни снимки от празниците Лазаровден, Цветница и Великден

В навечерието на едни от най-светлите християнски празници във фоайето на Държавен архив – Добрич е експонирана витрина „Лазаровден – Цветница – Великден“.

Традиционния обичай на християнския празник - Лазаровден е лазаруването. Участничките в него са девойки над 16 години, наречени лазарки или лазарици. Те обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за плодородие, здраве и семейно благополучие.

Цветница е важен български народен празник, както и един от най-популярните именни дни – на хората, чиито имена са свързани по някакъв начин с растителността. Наричан е също Връбница, заради важното място в редица ритуали на върбовите клонки, напомнящи за палмовите клонки, с които Христос е посрещнат в Йерусалим. Цветница се празнува винаги в неделя, една седмица преди Великден.

Великден или Възкресение Христово е най-големият, най-светлият празник за православните християни и се отбелязва във всяко българско семейство. В християнската религия на Възкресение Христово се чества връщането на Исус Христос към живота след като е разпънат на кръст и погребан.

Източник: Държавен архив Добрич

c