Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Българският художник и иконописец Диан Костов преобразява базилика в Брюксел

Българският художник и иконописец Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация „Кръстопът - цената на избора”, съобщават от екипа му.
По думите им 17-метрови изображения, представящи сцени от живота на Исус Христос и Света Богородица, ще украсят фасадата на националната базилика „Светото сърце“ (Сакре Кьор) между 15 юни и 18 август. Те ще са част от второто издание на изложбата- инсталация на българския художник и ще са разположени на 52 метра от земята.
За първи път изложбата „Кръстопът- цената на избора“ беше представена  миналата година във Вотивкирхе, Виена, по покана на Йозеф Фаруджия, енорийски свещеник на катедралата. Над 22 хиляди души от 37 националности са посетили изложението във Виена.
В Брюксел „Кръстопът - цената на избора” ще запази концепцията си, но ще предложи на посетителите още по-голям размах, за да може в най-пълна степен да се възползва от размера на вътрешното и външното пространство, посочват от екипа на Диан Костов.
В самата базилика посетителите ще са предизвикани да изминат път, който представя търсенията и лутанията ни в постигането на духовност и хармония. „Накъде отиваме” е темата на първата част на изложбата. Втората част започва с голям трънен венец, под който има огледало. „Заставайки под трънния венец можем да си зададем въпроси, свързани с „Цената”, която плащаме за успехите си, и трудните избори, които ни се налага да вземем“, отбелязват от екипа на художника.
Третата част – „Пътят”, е срещата с онази част от човека, която се свързва, доверява и търси Бога. Тук ще бъдат разположени 70 оригинални творби на Диан Костов- икони, рисунки и картини. Цялото пространство ще бъде изпълнено с над 1300 бели птици.
Всички изображения в изложбата ще бъдат монтирани така, че да не увредят интериора и екстериора на базиликата. Само дървени, гумени и силиконови клипсове ще бъдат използвани в монтажа. 
„Християнското изкуство се развива от 2000 години и трябва да продължи да се развива. Времената се променят, но големите въпроси на човешкото съществуване остават повече или по-малко същите. За да се говори на хората днес чрез изкуство, което се е развивало през вековете, не може просто да се правят копия на старите майстори. Според мен днес иконописецът има две възможности - да продължи да прави копия на икони и да бъде занаятчия, или да се опита да създаде икони, които се отнасят до днешния ден, до тук и сега, в които живеем", казва Диан Костов.
Диан Костов е роден през 1971 г. в Стара Загора.  Анастас Константинов (1956 - 2017). е негов учител по живопис от 1984 до 1992 г. След като завършва гимназия през 1990 г., Диан Костов кандидатства да учи живопис в художествената академия в София, но не е приет. Това го отвежда до иконография в Богословския факултет в Велико Търново. 
Творбите му се занимават с вечните въпроси. През 2019 г. инсталацията на Диан Костов „Кой си ти?" беше представена на 12-ото Международно биенале на съвременното изкуство във Флоренция. От 2021 г. инсталацията „Животът е по-силен" е на бетонови силози на пътя между София и Видин. Инсталацията показва иконата на Божията майка Мария - Покровителка и снимки на деца, родени през пандемичната 2020-2021 г. 
/ ГН

c