Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден за защита на лабораторните животни

Инициираният през 1979 г. Световен ден на лабораторните животни /World Day for Laboratory Animals/и свързаната с него Седмица на лабораторните животни бяха катализатор за движението за прекратяване на страданието на животните в лабораториите по целия свят и замяната им с напреднали научни техники без животни.

Денят се отбелязва по инициатива на NAVS - Националното дружество за борба с вивисекцията. Това е международна група за защита на животните с нестопанска цел, базирана в Лондон, която работи за прекратяване на тестовете върху животни и се фокусира върху замяната на животните в изследванията с усъвършенствани научни техники.

През 1980 г. Хората за етично отношение към животните (PETA), водени от основателя на PETA Ингрид Нюкирк, организираха първия протест в САЩ за Световния ден на лабораторните животни. Въпреки че усъвършенстваните методи стабилно заместват изследванията върху животни, остарелите закони изискват тестове върху животни, преди даден продукт да може да бъде пуснат на пазара. Всяка година милиони животни страдат и умират в експерименти, на които обаче никога не може да се вярва.

Изследователи твърдят, че като метод за прогнозиране на вероятни ефекти при хората, изследванията върху животни са погрешни в няколко ключови области. Всеки вид реагира различно на веществата, поради което тестовете върху животни са ненадежден начин за прогнозиране на ефектите при хората.

Човешките заболявания при лабораторните животни не се срещат естествено, така че трябва да бъдат създадени изкуствено. Те са различни от човешкото състояние, което се опитват да имитират. Това също се отразява на резултатите.

Всяка година във Великобритания над 2500 кучета и повече от 2200 маймуни са подложени на болезнени експерименти, за да се провери безопасността на различни химикали и лекарства за употреба от хора. Въпреки това, анализът на данните за токсичността при животни на над 3000 лекарства заключава, че допълнителни данни от втория вид не решават проблема с екстраполирането на резултатите към хората.

Тестовете върху животни могат да бъдат заменени с модерни научни методи, които са по-бързи и по-подходящи за хората, следователно по-безопасни.

c