Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В Балчик отбелязаха Световния ден на плетенето на открито

В Балчик днес отбелязаха Световния ден на плетенето на открито. По този повод двайсетина жени от жк „Балик“ и Клуба на инвалидите към СИБ организираха чудесен празник, като всеки носеше любимото си плетиво, съобщи за Про Нюз Добрич Деспина Маринова – председател на клуба. Жените се срещнаха за първи път след продължителното стоене у дома заради пандемията и подредиха в изложба свои плетива. Всяка получи по свитък с модел или скица на плетиво. „Разменихме идеи, обещахме си наесен да сформираме група за плетене с благотворителна цел. А догодина ще покажем новоизплетените модели“, обясни Маринова.

Колективното плетене се използва все по-често като форма на неформално общуване между хората. То се препоръчва като творческа терапия срещу стреса. Казват, че хората, които плетат в група, са много по-добри и щастливи от тези, които се отдават на хобито си сами.

За първи път Денят на плетенето на открито се организира през 2005 г. от Даниел Ландес. Той се провежда всяка година през втората събота на месец юни. В началото това е била една възможност любители плетачи да се събират заедно и да се наслаждават на компанията си плетейки, но постепенно се превръща в инициативата Световен ден на плетенето на открито.

Този вид хоби е широко разпространено и всеки, който го практикува, лесно може да открие съмишленици и да създаде приятелски контакти с тях. Освен това дава усещане за щастие и  пълноценност.

Снимки: Деспина Маринова

c