Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Д-р Йовева: Инфекциозно отделение се закрива, защото ни оставиха да напуснем

Отделението се закрива не защото инфекционистите напускат, а защото бяхме оставени на доизживяване и нищо не беше направено, категорична е завеждащата отделението д-р Венета Йовева

Инфекциозно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич ще бъде закрито след 30 юни, когато изтича предизвестнието за напускане и на последния инфекционист там – завеждащия д-р Венета Йовева. Тя е подала молба за напускане на 1 април, когато в разгара на пандемията от коронавирус останала сама като лекар в отделението. Не приема твърденията, че причина за предстоящото закриване на отделението е напускането на лекарите. Категорична е, че те са били оставени да напуснат и нищо не е било направено, за да не се случи. Затова д-р Йовева пожела пред Про Нюз Добрич да сподели защо се е стигнало дотук.

„Тъй като се казва, че отделението затваря, тъй като инфекционистите го напуснаха, искам да кажа, че не ние го напуснахме, а те ни напуснаха. Проблемът стои отдавна. През май 2018 година дойде новото ръководство – д-р Светозар Байчев като изпълнителен директор, д-р Димитър Мартинов като член на Борда на директорите, д-р Бисер Ботев като заместник-главен лекар. През юни, докато съм в отпуск, ми се обаждат и ми казват, че моето отделение ще бъде закрито. Връщам се и отивам да споря с ръководството. При което ми беше съобщено, че инфекциозно, ушно и кожно, като най-малко печеливщи отделения, ще бъдат закрити поради недостатъчна икономическа ефективност. Все пак, ние сме търговски дружества. Много се борих, много се карах тогава. Много институции застанаха зад нас. Имам предвид Община, РЗИ, РЗОК. Отказаха се от закриването на инфекциозно отделение. Покрай нас „спечелиха“ и другите две застрашени отделения. Но, оттогава досега ние работим в несигурност. Постоянно се насажда недобро отношение към отделенията. Казваше се „вие още ли не сте затворени?“ Не може човек от ръководството открито да говори, че в болницата ще останат 4 отделения и всички останали ще трябва да се закрият. Ако го казва един лекар, това е лично мнение. Но, ако ти го казва член на борда на директорите, как да се чувстваш сигурен  - не знаеш дали това е неговото лично мнение, на борда на директорите или на Министерството на здравеопазването“, сподели д-р Йовева.

В отделението тогава работели трима инфекционисти. Д-р Василева напуснала още през есента на 2018 година с обяснението, че не може да работи в несигурност, като не знае дали ще го има или не отделението. Отишла да работи във Варна, но на следващата година се върнала. Трите с д-р Мима Кателиева продължили да работят до януари тази година, когато д-р Василева излязла в отпуск по майчинство.

„Когато останахме двете с д-р Кателиева, проведох много срещи с ръководството, с д-р Байчев, именно по тази причина – че сме две и не можем да работим така. Защото на единия ще му се наложи да излезе в отпуск, а другият остава сам на работа. Срещнах по-скоро бездействие. За другите отеления можаха да се намерят варианти, защото много отделения останаха с малко персонал, сред които  новородени, кардиология и т.н. При  тях се викаха лекари и им се плащаха допълнителни дежурства, за да се направи графикът, но за нашето отделение нищо не беше направено. Беше ми казано „Намери ти!“   

Желанието на ръководството беше да не се плащат дежурства, а лекарят, който се привлече да е на трудов договор. Друга беше обструкцията, че колегите не искат. Едните казват – не можем да работим с деца, другите –не можем да работим с възрастни. А, ние работим с всякакви пациенти. Но, и тези, които искаха, казваха –добре, но какво ми предлагаш. Но, не аз съм човекът, който сключва договорите, не определям заплати, не назначавам персонал. Бяхме оставени да се самозакрием. В медицината има действие и бездействие. В случая беше бездействие“, разказа още д-р Йовева.

Получила поредно предложение за работа преди епидемията от коронавирус. „Поради факта, че Covid-19 още не беше стигнал България и Добрич, казах на колегата, че не мога в такъв критичен момент да напусна болницата и да отида на друго място. Той се съгласи да изчакам болницата да се подготви, да приема болните, три месеца бяха достатъчен срок нещата да утихнат“.

Закриват Инфекциозно отделение на болницата в Добрич

Колежката й д-р Мима Кателиева напуснала от 1 април, тъй като тя е пенсионер и попада в рискова група. Напуснали и две медицински сестри, които също били в пенсионна възраст и работели на половин щат. Така от 1 април д-р Йовева останала единствен лекар в отделението, заедно с 2,5 сестри.

„Не беще коректно аз, като единствен инфекционист, да оставя болницата в такъв момент. Останахме един лекар и две сестри и половина, като половината идва от допълнителен трудов договор. По никакви нормативни документи такова отделение не може да съществува. Не могат да се сключват договори със здравната каса. Освен това, то не може да съществува физически, тъй като аз не мога да бъда на работа, а  през останалото време на разположение т.е. цял месец на работа нон стоп. По тази причина от 1 април и аз подадох предизвестие за напускане. Нищо не се направи. Имах разговор с главния лекар. Бях помолена да не напускам. Но ми се казва „Не заминавай, остани, ще оправим нещата!“ Но никой не каза как ще ги оправим. Не каза назначавам ти още един лекар на половин бройка или на цяла бройка, което е решението на нещата. Какво – да остана и да работя сама! Това го няма  абсолютно никъде. По тази причина аз писах и главният лекар е уведомил Министерството на здравеопазването, че не само аз, но и други хора са подали молби за напускане във връзка с коронавируса. С лека ръка лекари се оставят да напуснат“, допълва лекарката.

Казва, че е много огорчена, защото в болница в Добрич тя работи над 28 години. „Зная каква беше. Тук съм учила, имала съм преподаватели – асистенти, доценти, професори. Каква е целта на занятието – да станем една болница ниво Тервел…? Да останат само 4 отделения за спешни случаи? Ние сме областна болница и не мисля, че това е най-удачната визия. Вярно, че ни пречи това, че сме близо до Варна, че потокът пациенти заминава за там. Но, все пак нивото на болницата се поддържа от хората. Опасявам се, че след Инфекциозно отделение, същата съдба ги очаква също и ушно и кожно отделения“, посочва още д-р Йовева.

Категорична е, че не инфекционистите напускат отделението и заради това то се закрива, а медиците са били оставени да „изживеят живота си“ и нищо не беше направено.

„Има и друго огорчение. Понеже сме инфекционисти и коронавирусът е инфекциозно заболяване, ние сме виновни за тази ситуация в болницата. За това, че в болницата няма болни, че бе намален приемът в отделенията.   Вместо да се каже, че, благодарение на нас, не бе допуснато нито един болен да отиде в друго отделение, да се карантинира. За това, че ги диагностицирах, че ги отделих, че ги доказах, че, благодарение на старшата ни сестра и на мен се осигуриха лични предпазни средства за персонала на отделението“, сподели още д-р Йовева.

След напускането на колежката си д-р Кателиева, д-р Йовева е подала предизвестие за напускане на 1 април. Като началник на отделение то е със срок от 3 месеца. Така тя ще се води на работа до 30 юни. От 4 юни е в отпуск и повече няма да се върне на работа в МБАЛ-Добрич. Така след 4 юни няма да бъдат приемани повече болни с инфекциозни заболявания, тъй като болницата остава без инфекционист. Това са пациентите с хепатит, с чревни инфекции, с болести, пренасяни от кърлежи, с т.нар. детски болести – заушка, шарка, менингит и т.н., както и с вирусните инфекции.

Д-р Йовева обясни, че отделението след 1 април е функционирало като Covid отделение и такова ще остане и след нейното напускане, защото за него не се изискват специалисти по инфекциозни болести. В Каварна, Балчик също могат да имат такова отделение, добави д-р Венета Йовева.

По-рано днес за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова обясни, че закриването на отделението ще води до проблеми, когато пациент с инфекциозно заболяване трябва да бъде хоспитализиран. Тогава той ще трябва да бъде насочван към лечебни заведения в съседни области, а най-близките са във Варна. Според директора на РЗИ притесненията не са свързани  толкова от Covid-19, колкото с другите инфекциозни болести, тъй като те си вървят целогодишно, някои от тях се обострят в различните сезони. 

c