Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Закриват Инфекциозно отделение на болницата в Добрич

Инфекциозно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ затваря врати, научи Про Нюз Добрич. Информацията беше потвърдена от директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова. Тя обясни, че отделението ще бъде закрито когато изтече отпускът на инфекциониста д-р Венета Йовева, която е подала заявление за напускане. „По документи отделението ще съществува до 30 юни. След това по процедура болницата има 7-дневен срок да подаде заявление до Министерството на здравеопазването за промяна на разрешените дейности предвид отпадането на едно отделение поради липса на поне един лекар-инфекционист”, посочи д-р Ангелова.

Закриването на Инфекциозно отделение няма да доведе до съществени затруднения за МБАЛ, каза директорът на РЗИ. Тя обясни, че при лечение на пациенти, които имат нужда от консултация с инфекционист, те ще получават такава, тъй като болницата има и към момента сключен договори с други лечебни заведения за съвместни медицински дейности. На база на договорите МБАЛ може да ползва техни инфекционисти при необходимост от консулт. „Така че това няма да се отрази и на пациентите, защото те няма да заплащат за това, че болницата ползва консултантски услуги на лекар от друго лечебно заведение”, посочи д-р Ангелова.

По думите й закриването на отделението ще води до проблеми, когато личен лекар констатира свой пациент с инфекциозно заболяване, не успее да се справи с лечението в домашни условия и се наложи хоспитализация. Тогава ще трябва да го насочва към лечебни заведения в съседни области, най-близките са във Варна. Според директора на РЗИ притесненията не са свързани  толкова от COVID-19, колкото с другите инфекциозни болести, тъй като те си вървят целогодишно, някои от тях се обострят в различните сезони. 

На въпрос при случай на COVID-19 в Добрич къде ще бъде лекуван пациентът д-р Ангелова обясни, че съгласно заповед на министъра на здравеопазването и създадената организация още в началото на възникването на пандемията болни с коронавирус могат да бъдат лекувани и във вътрешни отделения. „Организация в здравната мрежа на територията на област Добрич беше направена в самото начало, това беше и една от главните задачи, които изпълни Областният координационен щаб. В това отношение притеснения няма. Има потенциал, но дано не се налага”, допълни директорът на РЗИ. 

c