Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Втори виртуален урок „В името на Свободата“ за ученици от Добрич и Ловеч

Във втори съвместен виртуален урок под наслов „В името на Свободата” се включиха вчера ученици от Добрич и Ловеч. Той започна 10 минути след сирените, с които отдаваме своята почит и преклонение пред Христо Ботев и борците, паднали за Свободата на България. Урокът бе подготвен

от учителите по история в ОУ „Стефан Караджа” в Добрич Светослав Георгиев и в СУ „Климент Охридски” в Ловеч Владимир Веселинов и главен асистент д-р Николай Хрисимов, преподавател във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.

За близо час faebook се превърна отново в машина на времето, която позволи на тримата историци да запознаят аудиторията си с националноосвободителните борби на българите. Разговорът започна с първите прояви на антиосманска борба на народа ни още от XV век, за да стигне до личността и делото на Георги Раковски. Светослав Георгиев представи неговите идеи и планове за Освобождение на България, както и интересния факт, че Раковски е приеман във всички европейски дворове като български княз, още преди да съществува Свободна България.

Д-р Николай Хрисимов отдели особено внимание на обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджата – първата българска войска. След това Владимир Веселинов разгледа приноса на Васил Левски и Христо Ботев в Освободителната борба. Последното събитие, разгледано във виртуалния урок, бе Априлското въстание и масовият му отзвукв „цивилизована Европа“, като първата заслуга за това дължим на Христо Ботев.

Урокът си историците завършиха с призив все по-често да почитаме героите си, които поставиха националната Свобода над живота си.

c