Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Екзотичното дърво лале цъфти в центъра на Добрич (снимки+)

Американското дърво – лале, познато като лирово дърво и лиродендронжаия, радва добричлии през последните дни. Красивите жълти цветове привличат гражданите, които ентусиазирано правят снимки.

Няколко такива дървета са разположени в центъра на Добрич, в района пред хотел „България“. Екзотичното дърво привлича погледите с красивите си жълти цветове, приличащи на лалета.

Лировото дърво – род Liriodendron tulipifera от семейство Магнолиеви, съдържа два вида, които незначително се различават един от друг. Единият е родом от атлантическото крайбрежие на Северна Америка а другият – от централен Китай. Лириодендронът е един от любимите паркови видове, предпочитани за екзотично озеленяване от много ландшафтни архитекти и опитни градинари както заради необичайната форма на листата му – във вид на лира, така и заради особено интересните цветове – наподобяващи лале или лотос, нежно прибрани като в шепичка на дете.

Дървото лале е символ на американския щат Кентъки и представя района, защото е високоустойчиво към различни условия. Освен това притежава пищна красота, обаятелни цветове и листа с необичайна форма. Издържа дори и на температура до -35˚C.

Растението оформя широка корона и достига височина около 15 м. Кората му е сиво-кафеникава и набраздена, а пъпките са последователно разположени. Пъпките имат интересна форма-на патешка човка, а листата са много красиви и декоративни, именно благодарение на тях растението буди интерес. 

В горната си част листата са оцветени в светлозелено, а отдолу са в синкаво-зелен цвят. Четириъгълни са на форма и около 8-15см дълги. Плодовете наподобяват шишарки, а цветовете са жълто-зелени с оранжево в средата. Чашката на цвета достига 4-6 см и ухае прекрасно. Цъфтежът на растението може да се очаква едва на седмата година от посаждането. 

Леката кремаволимонова окраска с наситени оранжеви жилки в основата на цветовете му не привлича веднага окото, но не може да убегне на любопитния търсач на екзотични гледки. Плодовете са издължени меки шишарки и също имат декоративен ефект, дори и след пожълтяването си в късната есен. Самото дърво има  право и мощно стъбло, което може да достигне завидните 60 м височина в естествените си местообитания, короната е с яйцевидна форма, добре подредена и елегантна. У нас видът достига височина не повече от около 20 м.

c