Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

23 май - Световен ден на кръводарителя

Oколо 30 минути отнема процедурата по даряването на кръв, но тя може да спаси поне един човешки живот.

Кръводаряването е хуманен акт. Представлява доброволно предоставяне на определено количество от собствената кръв с цел спасяване на човешки живот.

Първото кръвопреливане е документирано през 18 в. Първоначалните опити са дали надежда, но по-късно смъртните случаи зачестили. Тогава се появява закон за забрана на подобни действия, който се е спазвал до 19 в.

Днес милиони хора по света дължат своя живот на други, които никога не са срещали.  За съжаление броят на доброволните кръводарители у нас е недостатъчен и страната ни изпитва недостиг на кръв и кръвни продукти. Много често се случва да се търсят кръводарители срещу заплащане. Рискът е, че те може да скрият важна информация за собственото си здравословно състояние.

Кръв може да дари всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години. Мъжете могат да го правят 5 пъти в една година, а жените - четири, с разстояние поне от два месеца между двете кръводарявания. При този акт здравето и на човека, който получава кръв, и на дарителя е приоритет.

Доброволните и безвъзмездни кампании за кръводаряване са основата за осигуряването на достатъчни и безопасни количества кръв.  При тях вероятността за предаването на животозастрашаващи инфекции (включително ХИВ и хепатит C) е минимална.

c