Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

На 11 май Църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Имен ден днес празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.

Името Кирил е име от гръцки произход и означава господар.  Методий също  е с гръцки произход и означава методичен, подреден.

На 11 май честваме паметта на Светите братя Кирил и Методий. Празникът бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на този ден. Тогава възниква и идеята за празничен химн, който през 1892 г. Стоян Михайловски написва в Русе. Така се появява текстът на  „Върви народе възродени”, а през май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката.

В старите български ръкописни книги, запазени до днес, е отбелязана паметта на Светите братя - 14 февруари за Св. Кирил и 6 април за Св. Методий. За техния общ празник - 11 май, най-ранният запазен спомен е от XII век.

11 май се чества като църковен празник на Светите братя, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и на славянската култура.

Приема се, че Методий е роден около 815 год., а Константин-Кирил Философ - в края на 826 или 827 год. в Солун. Баща им - Льв е друнгарий - висока военна и административна длъжност в държавната йерархия. От по-късни извори е известно, че майката Мария е от славянски произход.

10 години Методий  е управител на област северно от Солун, след което се оттегля в манастира Полихрон в Мала Азия, пьрвоначално като монах, а по-кьсно и като игумен на манастира. Заедно с брат си Кирил през периода от 860 до 867 год. той участва в различни мисии - при хазарите, в Моравия, Рим и Венеция. След 869 год. се установява в Панония като папски пратеник. Към 873 год., след като е освободен от заточение наложено му от църковен съд, защото "проповядвал незаконно", Методий се връща в Панония, а по-късно в Моравия където е ръкоположен отново за епископ. Умира на 6 април 885 год. и е погребан в столицата на Великоморавия - Велеград. Той надживява брат си Кирил с 16 години.

Методий оставя завидно наследство от преводни и оригинални книги, въпреки, че е подложен на непрекъснати гонения от немските духовници.  Подготвя и около 200 ученици за свещеници, които да проповядват християнската вяра на славянски език.

Константин е светското име на седмото дете на Лъв и Мария. Монашеското име Кирил той приема 50 дни преди смъртта си. Получава образованието си в прочутата Магнаурска школа, където негови учители са патриарх Фотий и Лъв Граматик. За изключителните си интелектуални умения  получава и титлата "философ". 

Още с първата си дипломатическа мисия – при арабския халиф Мутавакил - Константин успява да  спечели доверието на своите противници. Със знанията и личността си, със способността си да обяснява логично и достъпно, мисионерът привлича вниманието им. Демонстрира дар-слово и отлична подготовка, включително и на Корана.

Според житиеписеца, Константин-Кирил ги "наддума по всички въпроси, така че те му се чудят, изпадат в удивление".

Дипломатическите му умения и логичните му аргументи успяват да оборят  дори привържениците на „триезичието”, според които словото божие може да се проповядва само на три езика - еврейски, латински и гръцки. При диспута във Венеция с тях Константин-Кирил Философ изнася реч, в която защитава славянския език. Неговите забележителни слова се помнят поколения наред:
"Бог не праща ли еднакво дъжд на всички? Също тъй слънцето не грее ли за всички? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате като признавате само три езика и като повелявате щото всички други народи да бъдат глухи и слепи?"

Кирил успява толкова добре да се аргументира, че папа Адриан II е принуден да признае официално славянските книги, които са осветени, а в римската църква Св. Марина е отслужена литургия на славянски език..

При престоя си в Свещения град Константин-Кирил се разболява и на 14 февруари 869 г. умира. Неговият гроб в базиликата "Сан Клементе" е запазен и до наши дни и е място за поклонение на много българи и чужденци, не само славяни.

Създателите и разпространители на първата славянска азбука - Светите братя Константин-Кирил Философ и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните. През 1980 година папа Иоан Павел II ги обявява за покровители на Европа.

c