Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Без KПП-та в Добрич от утре, молове и театри остават затворени

Предстои да бъдат отворени средищните детски градини

Контролно-пропусквателните пунктове в областните градове ще бъдат премахнати в следобедните часове на утрешния ден - 6 май. Театрите, кината и моловете ще продължат да са затворени и след края на извънредното положение. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ.

Дончев изрази увереност, че парламентът ще подкрепи премахването на извънредното положение след 13 май. Ако и след това са необходими ограничителни мерки, те ще ще се регулират със съответен акт от министъра на здравеопазването.

„Приближаваме се повече до живота, който познавахме преди пандемията. По отношение на всичко останало ще се опитаме да върнем към нормалния социален и стопански живот, какъвто го познавахме“, заяви още вицепремиерът. 

Училищата ще бъдат отворени само за учениците, които ще се явяват на матури. "До края на тази седмица предстои да се вземе решение за детските градини. Не мога да обещая, че ще бъдат отворени на 14-и май детските градини и яслите. Няколко страни в Европа анонсираха, че отварят детските градини и ясли, но учените и лекарите са раздвоени, буквално 50 на 50. Вярно е, че децата са по-малко рискови, но те много лесно биха могли да бъдат преносител и да заразят своите баба и дядо. Ще изчакаме още няколко дни до края на тази седмица да видим какъв е опитът на тези първи по-смели държави, които тръгнаха с отварянето на детски ясли“, разясни плановете на на кабинета Дончев.

Обмисля се вариант за отваряне на средищни детски градини, примерно всяка втора и всяка трета, за да могат там да се предприемат мерки за дезинфекция, включително персоналът да е по-млад, посочи вицепремиерът.

„Молове, кина и театри са може би най-рискови от гледна точка предаване на заразата, защото събират много хора в едно затворено помещение. Да не говорим, че климатизацията често е един от факторите, който подпомага предаването на заразата. С радост ще ги пуснем, когато преценим по съвет на учените, на лекарите, че рисковете са по-малки“, уточни вицепремиерът.

Той обясни, че никой не знае как ще се развие пандемията. "Има разработени няколко сценария. Очаква се през лятото темповете на заразата да са по-бавни, предвижда се да има още няколко пика - един през есента и друг през зимата."

„Най-много ми харесва сценарият, че заразата ще изчезне тази година през лятото. Третата група сценарии предвижда, че ние ще живеем с това заболяване, както живеем с грипа“, допълни той.

Томислав Дончев съобщи, че близо 1000 фирми вече са се възползвали от мярката 60/40, с което са съхранени 136 000 работни места. Очаква се държавата да похарчи близо 1,5 млрд. лв. по мярката. На този етап е спряно плащането на всякакви допълнителни възнаграждения за служителите в държавната администрация.

c