Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Психолог от Добрич: Кризата в момента е непозната, мащабна и отключва много страхове

Всяка една промяна изисква мобилизиране на ресурсите и тяхното по-интензивно изразходване. По дефиниция кризите носят промяна. Те могат да променят цялата траектория на нашия живот или бъдещето. Кризата, която преживяваме в момента, е непозната, мащабна, предизвикваща и отключваща много страхове. Това сподели за Про Нюз Добрич психологът и психотерапевт Мария Няголова, с която разговаряме за страха, за промяната, за изолацията и тревожността по време на извънредното положение.

По думите й, добрата новина е, че хората са много адаптивни – успяват да се мобилизират и се справят в екстремни ситуации. „Мога да говоря за моята лична практика само, без да се ангажирам със статистически данни – хората, които са в процес на психотерапия, в момента успяват да се мобилизират и се справят. Това е добра новина – щом успяват, значи могат да се справят и в бъдеще”, сподели психологът. Според Няголова хората с тревожни разстройства, които са потребители на психично здравни услуги, са изправени пред големи предизвикателства – известно е, че симптомите се обострят напролет и наесен. Невидимата заплаха от коронавируса, изолацията, страхът от бъдещето – всичко това вероятно ще засили симптомите, но няма психиатър в града, който да не е мястото си в това трудно време, всички са на предна линия и са готови да помогнат, допълни тя. И обясни, че много от колегите й психотерапевти работят онлайн, не прекъсват връзката с пациентите си. Посочи, че едва ли има психотерапевт, който ще откаже телефонен разговор на свой пациент в тази ситуация. „Нашата роля е да сме на мястото си, да осигуряваме времето и пространството на хората, които ни търсят да се срещнат със себе си. Всеки човек носи ресурса за своето справяне, ние помагаме само да го открием заедно”, сподели Мария Няголова.

Тя предполага, че търсенето на психотерапевтична  помощ ще се увеличи  след като свърши кризата. Обясни, че когато човек се е справил успешно, но е изразходил голяма част от ресурсите си за това, има нужда от подкрепа.

Психологът посочи, че страховете обикновено се формират на базата на предишен опит и по своята същност имат защитна функция. „Страхът е енергия, необходим е, когато трябва да се предпазим от реална опасност. Но има и страхове, които се отключват без реални предпоставки. Такива са страхът от неизвестното, страхът от обвързване, страхът от провал и страхът от отхвърляне. Нека обаче не забравяме, че в основата на всички тези страхове се е загнездил страхът от смъртта, било то физическа или емоционална. Страхът от неизвестното в своята същност е страх от утрешния ден, от бъдещето, от това, което се случва или не след смъртта.  Страхът от неизвестното може да е причина човек да не следва своите мечти и амбиции”, обясни специалистът.

В настоящата ситуация врагът е невидим, затова и страхът и тревожността постепенно завладяват всички, посочи Няголова. Според нея гледането на новини, четенето на информация от всякакви източници е предизвикателство. Както се казва - не се препоръчва за хора със слаби нерви. Ако човек е склонен да се разстройва от лошите новини, да съпреживява повече от обичайното нещастията на другите хора и да си усилва собствените страхове след това – спокойно може да се лиши от голяма част от информацията по телевизията и социалните мрежи, препоръчва психотерапевтът. По думите й от изключително важно значение е да се обърнем към себе си и да потърсим в съзнанието си критическото мислене. Това не означава да търсим конспиративни теории, а да се постараем да намерим сигурните източници на информация, колкото ги има. Не да подлагаме всичко на съмнение, но и да не вярваме сляпо на всичко, което сме прочели.

Другият голям страх, който е свързан с бъдещето при много хора, е финансовото оцеляване, сподели Няголова. „Сигурността, от която имаме нужда и която относително е покрита от финансовата ни обезпеченост”, посочи тя. И допълни, че в настоящата ситуация има много неизвестни, има въпроси, на които няма отговори. Тревожността е във всички нас, дори да не си признаваме.

„Хората, които не ходят на работа, се сблъскват с нови предизвикателства – ако са имал конфликти и обтегнати отношения в семейството, това може или да ескалира, или – по-добрият вариант, да се постигне разбирателство. Децата, които са вкъщи, помощта, от която се нуждаят за уроците”, обясни психотерапевтът. По думите й ако има някой, който печели по някакъв начин – това са децата. Те „получават“ родителите си  за много време, имат възможност да се наслаждават на присъствието им. От друга страна, усещайки с цялото си тяло тревожността около тях, могат да станат по-капризни, изискващи, по-тихи, тъжни и напрегнати, но със сигурност ще реагират емоционално.

Мария Няголова дава съвет на родителите – да не се опитват да прикрият страховете и тревожността си. „Дълбоко в себе си знаете, че децата са наясно с всичко – коментира тя. - Не питат, защото усещат, че няма да получат отговор или ще бъдат успокоени, че всичко е наред. Виждат, че хората ходят с маски и се избягват един друг. Много от тях са лишени от  срещи с любимите си баба и дядо, а много искат да ги видят. Възможно е  в техния свят да се случва истинска катастрофа - те нямат опита и механизмите за справяне като възрастните”. Според психолога, децата усещат тревожността на родителите си, а тази тревожност се трансформира в страхове, които могат да достигнат небивали размери. Най-големият страх, сковаващ сърцата им е, да не изгубят майка си, баща си, други близки. Може да не повдигнат въпроса, може да не искат в началото да говорят, но е важно да облекат в думи това, което чувстват, допълни Мария Няголова.

„Ситуацията с пандемия е непозната за повечето от нас. Как ще излезем от нея, зависи от собствените ни нагласи, възможностите ни за промяна и изборите, които правим”, посочи психотерапевтът. По думите й човек може да избере да страхува и трепери за бъдещето или да преосмисли важни аспекти на живота си, да си направи равносметка, да помисли нестандартно. „Възможно е много креативни идеи да се родят в изолацията, много хора започнаха да рисуват – интуитивно са намерили начина да се справят с тревожността. Тепърва ще се правят статистически проучвания – възможно е да има и бейби бум и бум на разводи, възможно е много хора да успеят да постигнат така желания от тях вътрешен баланс и да намерят пътя към семейната хармония”, посочи Няголова. 

Марк Твен е казал: „Да имаш кураж не значи да не се страхуваш – това означава да те е страх и въпреки това да имаш воля да продължиш", каза в заключение специалистът.

c