Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Започват да пишат оценки на учениците в дистанционно обучение

По предложение на просветния министър Красимир Вълчев, от следващата седмица започва поставянето на оценки на учениците в дистанционна форма на обучение.

Едноседмично - Великденско разтоварване за преподавателите и учениците ще има през времето на Страстната седмица - от 13 до 16 април.

Това съобщи БНР, цитирайки източници от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование.

Решение - дните от 13 до 16 април да преминат в облекчен режим на обучение, е взето след проведено дистанционно заседание на Съвета в края на първата работна седмица от месец април. В рамките на периода, за учениците предстои да провеждат от 2 до 4 часа дневно - главно със занимания по интереси, час на класа, физически дейности, изобразително изкуство, музика, рисуване и други.

След проведено Национално анкетно проучване - в периода 22-25 март 2020 г., в края на месец март, от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България обявиха, че ще направят следните предложения пред ръководството на МОН:

  • Да бъдат отменени САМО за тази учебна година НВО за 4 и 10 клас.
  • При провеждането на НВО в 7 клас да се изготвят въпроси и задачи САМО от учебния материал, изучаван през първи учебен срок.

Резултати от реализирано национално проучване в 410 училища в цялата страна проведено през периода 22-25 март 2020 година

  • В 97,3% от училищата се прилагат различни форми на дистанционно обучение, в 2,7% от училищата не се прилага;
  • В дистанционно обучение участват 84,57% от учениците; не участват 15,43% от учениците;
  • От анкетираните директори 81 % са на мнение, че НВО в 4 клас САМО тази година НЕ трябва да има!
  • От анкетираните директори 77,8 % са на мнение, че НВО в 10 клас САМО тази година НЕ трябва да има!
  • НВО в 7 клас трябва да съдържа материал САМО от ПЪРВИ срок е мнението на 57,6 % от директорите на училища;
  • Началото на следващата учебна година трябва да започне на 1 септември според 29,3% от директорите, а да остане от 15 септември е становището на 70,7 % от анкетираните.

Съдържанието на анкетата е от четири страници - използвайте стрелките (най-долу в ляво на анкетното поле)

От Отрасловия съвет съобщават още, че започват дистанционни преговори за нов Колективен трудов договор в системата на образованието.

c