Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Лечебните свойства на пчелните продукти днес имат празник

На 30 март отбелязваме Международния ден на апитерапията. Така се нарича лечението чрез пчелни продукти, като пчелната отрова - апитоксин, прополиса, цветния прашец, восъка, пчелното млечице, които лекуват около 700 заболявания. Ако медът е истински, той е придобил по естествен начин лечебните свойства на съответните билки и не съдържа консерванти.

Още в древен Египет медът бил почитан като най-доброто средство за профилактика и лечение на много заболявания. Но за баща на апитерапията се смята Филип Терч. Роден е в отдалечено чешко село в западна Бохемия, но завършва в Словения, където работи като лекар. Като млад страдал от ревматоидна болка, докато на 22-годишна възраст случайно не бил ужилен от раздразнени медоносни пчели. Всяко зло е за добро - благодарение на инцидента ревматоидната болка изчезнала. Филип Терч  прекарал голяма част от живота си в Марибор, Словения, изследвайки ползите от терапията с пчелни ужилвания при пациенти с ревматоиден артрит и други заболявания. Може би затова и неговият рожден ден е определен за Международен ден апитерапията.  През 1888 г. лекарят публикува резултатите от изследванията си във виенско медицинско списание. Това е първият съвременен научен отчет за апитерапията.

Апитерапията е подходяща както при болни, така и при здрави хора. Използва се за лечение на заболявания на горните дихателни пътища, на стомашно-чревния тракт, на нервната и сърдечносъдовата система. С мед се лекува и алергия, стига пациентът да не е алергичен към него.

Медът е ефикасно лекарство при очни и кожни възпаления, рани и заболявания на лигавиците. Ежедневният прием на мед подобрява храносмилането и нормализира киселинността на стомашния сок. Препоръчва се за лечение на гастрит и язва.

По 1 с.л. мед на всеки 30 мин. е ефикасен  начин за борба с алкохолизма, което води до чувство на непоносимост към алкохола. Мед, смесен с лимонов сок е чудесно лекарство при кашлица. Истинският мед, от пчели, се захаросва след известно време.

Медната терапия помага и за облекчаването на състояния, свързани с гръбначни проблеми, също така и при навяхвания и физически травми.

Пчелното млечице се използва в медицината за възбуждане на апетита и за подсилване на имунната система. То има и антибактериално действие. Прилага се и при анемия, хипертония, исхемична болест на сърцето, язва, диабет.

Пчелната отрова се използва за лечение на ревматизъм, ставни болки, тромбоза. Намалява нивата на холестерола и артериалното налягане, прилага се като лекарствен продукт при теросклероза. По време на терапията не се приема алкохол, тъй като спиртните напитки дезактивират полезното действие на пчелната отрова.

Пчелния прашец се препоръчва за лечение на анемии,атеросклероза, гастрит,  колит, чернодробни заболявания, язви, както и за подобряване на апетита. Предварително смлян, 40 гр.пчелен прашец 3 пъти дневно се приема вътрешно с малко вода. Може да се замени с таблетки от пчелен прашец, мед и прополис.

При циреи и гнойни пъпки е добре да се използва пчелният восък.  Всеки ден се прави топъл компрес, като се дезинфекцира мястото и превръзката се сменя. Процедурата се повтаря около 5-6 пъти.

Прополисът, наричан още пчелният клей убива бактериите, вирусите и гъбичките. Има благоприятен ефект върху язви и рани, като способства за тяхното бързо зарастване. Използва се като местно болкоуспокояващо средство. Ефикасен лек е за хемороиди и разширени вени, тъй като предотвратява вътресъдовото кръвосъсирване.

Лекува бъбречни заболявания, възпаления на дихателните пътища, мазоли. помага и при възпалени венци. Парченце от него се намачква, докато омекне като пластилин, и се слага върху венците за през нощта. При кървящи венци може да използвате смес от малко вода с няколко капки прополис, с които да се жабурите. Друга природна рецепта за проблемни венци е разтвор от около 40 г. прополис, който се разтваря в 100 г. спирт и в продължение на няколко дена се държи на тъмно. Разклаща  се по 5-6 пъти на ден. Прецежда се и около 40 капки от спиртния разтвор се смесват с 40 мл. вода и се пие малко преди хранене.

Не се страхувайте да употребявате мед по всяко време на деня и на всяка възраст.

c