Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Борисов: Обявяваме извънредно положение, ще се затварят училища, детски градини и университети

Кабинетът ще предложи на Народното събрание да обяви извънредно положение в държавата във връзка с разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет след проведено заседание съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

По този начин ще може да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали и т.нат, уточин премиерът.

По думите му Министерството на здравеопазването ще трябва да обяви от кои държави да не бъдат допускани граждани у нас, а Външно министерство – да посочи до кои държави българите да не пътуват.

"МВнР трябва всяка минута да актуализира сайта си за забрана за пътувания от България до други страни, а Министерство на здравеопазването от кои държави не могат да влизат в България", обяви Борисов.

Много е тънка границата и единствено и само дисциплината и организацията на нацията може да помогне на държавата, категоричен бе Борисов.

Той благодари на лекарите и сестрите за положените от тях усилия и поиска строги глоби за всеки, който не спазва карантината.

Целият свят прави неща, които ние от 28 февруари ги приехме, заяви Борисов.

c