Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Железният Юндер Бейтула е вицешампион на предолимпийския турнир в Рещ

Избраният за Спортист №1 на Добрич за 2019 г. - щангистът Юндер Бейтула, успя да спечели втори сръберен медал за България на големия предолимпийски турнир в иранския град Рещ.

В категория 81 кг., Бейтула направи 6 успешни опита и стана вицешампион с двубой от 353 кг - 158 кг в изхвърлянето и 195 кг в изтласкването, съобщиха от Българския олимпийски комитет.

С 2 килограма повече в двубоя, шампион стана Абджумали Сафа от Ирак. Бронзовото отличие завоюва Андреник Карапетян от Армения с общ резултат от 345 кг.

В категория 96 кг., Юндер в момента заема втората позиция във временното класиране (по системата Синклер) сред всички щангисти след турнира в Рещ. Той е възпитаник на школата по щанги в Добрич, а негов треньор е Тодор Кирчев. През есента на 2019 г., Бейтула се окичи с бронз в изтласкването, по време на Световното първенство за мъже в Патая, Тайланд.

Другият български щангист на турнира в Рещ - Ангел Русев, се нареди на второ място в двубоя в кат. 61 кг, като изхвърли 110 кг и изтласка 147 кг. Това му осигури среброто - с общ сбор 257 кг. Резултатите във второто движение и в двубоя са нов личен рекорд на Русев - с килограм над досегашните му най-добри постижения.

На турнира в Рещ категориите са съобразени с олимпийската програма за Токио 2020.

Състезанията са част от квалификациите за игрите в японската
столица това лято. Те са с висок ранг при събирането на точки за
ранглистите в отделните категории. След завършване на всички
квалификационни състезания през април 2020 г., първите осем в крайното подреждане на ранглистите във всяка дивизия получават визи за Токио.

Останалите шест олимпийски квоти в категория ще се определят по следния начин - по една от всяко континентално първенство плюс една уайлдкарт.

След финалното разпределение, в Токио ще участват по 14 щангисти в категория. Българите се очаква да се приберат от Иран утре. На летището в София трябва да кацнат в 11.25 ч., с полет от Доха.

c