Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Задействат мерки в очакване на коронавируса 2019-nCoV и у нас

От днес (27 януари) със заповед на здравния министър е сформирана оперативна междуведомствена работна група, която има за задача да провежда засилен мониторинг относно разпространението на коронавируса 2019-nCoV, както и да предприеме мерки за ограничаване възможността от пренос и разпространение на вируса у нас.

Членове на щаба са представители на Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести, Експертния съвет по инфекциозни болести към министъра на здравеопазването, Министерството на външните работи, Главна дирекция „Гранична полиция“ към Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“. Това посочи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на брифинг в Министерството на здравеопазването.

По думите му, оценката на Европейски център за превенция и контрол на заболяванията е, че заплахата за бъдещо разпространение на коронавируса 2019-nCoV в Европейския съюз е много вероятно. Според експертен анализ, опасността от това се определя като средно-висока. От там споделят мнението, че мерките, предприети от държавния здравен контрол на страните-членки, са адекватни.

„Въпреки ниската вероятност за внос на вируса у нас, е създадена необходимата организация, за да бъдем в готовност – няколко пъти вече е проиграна процедурата за реакция при съмнение за лице - носител на коронавирус 2019-nCoV“. Това заяви директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев.

В момента на летище София се осъществява засилен контрол, включително с термометриране чрез инфрачервени термокамери, като особено внимание се обръща на пътниците, пристигащи от Москва, Истанбул и Лондон – градовете, в които има прекачване на пътуващи от Китай.

По отношение на българския ансамбъл от Петрич, който се завърна по-рано днес от Пекин, доц. Кунчев обясни, че са предприети необходимите противоепидемични мерки. Дадени са указания на личните им лекари, които в срок от 14 дни да проследяват тяхното здравословно състояние. За целта в болницата в Петрич е разкрит специализиран кабинет, към който членовете на ансамбъла могат да се обръщат при оплаквания.

http://pronewsdobrich.bg/2020/01/20/koronavirusat-ot-kitay-mutira-predava-se-ot-chovek-na-chovek/

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че информация за разпространението на коронавируса 2019-nCoV и за мерките, които здравните власти предприемат в световен мащаб, страната ни получава от Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм, Комитета за здравна сигурност към Европейската комисия в Люксембург и Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта.

Припомняме, че необичайният щам на коронавирусът беше изолиран в края на месец декември 2019 година. Според последните лабораторни изследвания, 2019-nCoV е див вирус, който заразява чрез консумацията на храна от инфектирано животно. До момента специалистите наблюдават предаване на болестта от човек на човек, единствено между близки и родственици - семейство, съседи или при физически контакт.

Една от най-ключовите особености на мутиралия вирус е сходството му с обичайните грипни вирус. Заболелите развиват обичайните симптоми - болки в гърдите, висока температура, отпадналост, зачервяване на очите. В пациент, за да бъде потвърдена зараза с щама на 2019-nCoV, трябва да бъде лабораторно изследвана.

Властите в Китай настоятелно предупреждават да се избягва консумацията на големи количества храна, да се пият повече течности, да се избягва сериозно физическо натоварване, както и хората, използващи маски - да дишат основно през носа.

С изключение на физическата активност (нежелателна заради сериозно замърсения въздух в големите градове на Китай), останалите препоръки повлияват благотворно под формата на превенция, доминиращият в момента у нас сезонен Грип с щам H3N2.

Източник: Министерство на здравеопазването

c