Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Добрич се поклони пред героите, отдали живота си за освобождението на града

В Деня на Освобождението на Добрич от османско робство на паметника на генерал-лейтенант Аполон Цимерман проехтя залп в памет на загиналите герои.

Там по традиция се състоя общоградското поклонение в памет на загиналите за свободата на града преди 142 години. Честването започна със заупокойна молитва, отслужена от архиерейския наместник иконом Иван Дойчев. Той призова да се помолим за всички онези войни, които отдадоха живота си за освобождението на нашата Златна Добруджа.

Добрич е освобождаван четири пъти от османско робство – през юни 1774 г., когато в Добрич влизат руски войски, начело с генерал Михаил Каменски. След 36 години – на 5 юни 1810 година идва второто краткотрайно освобождение - този път тук посрещат сина на граф Михаил Каменски – Николай. В хода на десетилетните руско-турски сражения историята на Добруджа е свързана и с името на ген. Акенфиев – третият руски военачалник, който нарушава вековното османско присъствие в Хаджиоглу Пазарджик на 21 юни 1828 година. След половин век християните в Добруджа дочакват независимост. Окончателната битка за Хаджиоглу Пазарджик, решаваща за офанзивата в Южна Добруджа остава в хрониките с дата 26 януари 1878 г. Многохилядна е турската войска в обсадения Добрич. Срещу нея българи и руси, водени от генералите Цимерман, Манзей и Жуков.  

Присъстваха кметът Йордан Йорданов, народните представители Даниела Димитрова и Йордан Йорданов, Владимир Климанов – генерален консул на Генералното консулство на Русия във Варна, областният управител Красимир Кирилов, председателят на общинския съвет Мая Димитрова, общински съветници, членове на кметския екип, почетни граждани на Добрич, представители на политически партии и движения, на обществени организации, граждани

Връщането към паметната дата 27 януари е потребност да градим бъдещето като пазим историческия спомен и неговите уроци, заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов в словото си на общоградското поклонение за 142-ата годишнина от освобождението на града.  

„142 години по-късно, обединени от чувство на признателност и почит, ние отново ще сведем глави в минута мълчание и ще помним, че пътят към свободата е безкраен. По този път всеки един от нас трябва да предаде завета на своите деца да пазим българското, да градим собствения си дом отговорно и с обич към родния край.

Генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов се обърна към гражданството на Добрич с думи на признателност за това, че съхраняват паметта за героите, паднали за Освобождението на България. „Историята трябва да се помни, защото без миналото няма бъдеще. И това трябва да се предава от поколение на поколение как руснаците и българите са се били за свободата на България. Вече са изминали 142 години от освобождението на града. Благодаря, че Вие помните това и ще го помнят и идващите поколения!“

На паметника на предводителя на Долнодунавския отряд бяха положени венци и цветя от общината, Генералното консулство на Руската федерация във Варна, областната управа, политически организации, почетни граждани на Добрич.

В празничния ден гражданите отдават почит и на Паметника-костница на загиналите руски воини в битката за някогашния Хаджиоглу Пазарджик, на паметниците на радетелите за национално освобождение Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов.

c