Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Започва масовата доставка на прясна риба в магазините в област Добрич

Днес и утре започва масовата доставка на прясна риба в търговските обекти в областта във връзка с предстоящия Никулден, научи Про Нюз Добрич от началника на сектор „Рибарство и контрол” в Добрич Атанас Чолаков. По думите му големите вериги вече са запасени с риба, но тя е вакуумирана, с по-дълъг срок на годност. По-малките обекти не се презапасявали, предпочитали да зареждат непосредствено преди празника, защото при тях прясната риба не може да престои повече от два-три дни.

Освен традиционните шаран и толстолоб ще има и морска риба, тъй като в момента има достатъчен улов, посочи Чолаков. Очаква се да бъдат предлагани сафрид, чернокоп, попчета. Освен това вероятно ще има риба и от Дунав – моруна, платика, шаран, сом, бяла риба.

Проверките продължават, те са ежедневни, каза Атанас Чолаков. Както Про Нюз Добрич писа, по информация на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури масиран контрол се извършва по цялото българско Черноморие от служители на секторите „Рибарство и контрол” в областите Добрич, Бургас и Варна. Проверяват се търговските обекти за продажба на риба, рибарските пристанища при разтоварване й от кораби, рибарските лодки, улавящи есенните пасажи.

Според Атанас Чолаков фрапиращи нарушения не са констатирани. Нередностите са свързани основно с нередовни документи за превоз и доставка на риба. Общо взето нещата са канализирани, тези, които се занимават с производство, представят всички нужни документи, посочи началникът на сектор „Рибарство и контрол” в Добрич. По думите му вече трудно се прекарва бракониерска риба в търговската мрежа, понеже и самите търговци избягват да вземат такава – без документи. Причината е в големите санкции, Чолаков посочи, че те достигат и до 3 000 лева.

Снимката е илюстративна

c