Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

3 168 лева ще е заплатата на кмета на Община Добричка

3 168 лева ще е основната месечна работна заплата на кмета на Община Добричка Соня Георгиева. Решението бе взето от Общинския съвет на днешното редовно заседание. Гласувани бяха и месечните възнаграждения на кметовете на села, на председателя на ОбС и на общинските съветници.

Несъгласие с размера на заплатата на кмета изрази общинският съветник от ДПС Пламен Недев. Той предложи месечното възнаграждение на кмета да се увеличи със същия процент, с който са вдигнати тези на кметовете на села.

Считам, че увеличението на заплатата кмета трябва да отговаря на неговите ангажименти и отговорностите, които поема, посочи като един от мотивите за предложението си Синя Георгиева. По думите й месечното възнаграждение трябва да бъде съпоставимо на тези на служителите в общинската администрация. „Адекватното финансово възнаграждение на кмета е условие за независимост при вземането на неговите решения”, заяви Георгиева. И обясни, че параметрите на заплатата са регламентирани с министерско постановление преди година, като допустимият праг е 4 600 лева. „Увеличението е въпрос не само на себеуважение, но преди всичко на справедливо овъзмездяване на труда, отговорността, както пред закона, така и пред всички вас – кметове, кметски наместници, общински съветници, така и пред жителите на община Добричка”, каза Соня Георгиева.

Кметът на с. Стожер ще взема най-висока основна месечна работна заплата – 1 398 лева. В размер на 1 200 лева ще са възнагражденията на кметовете на Бенковски, Божурово, Дончево, Карапелит, Ловчанци, Победа и Стефаново. По 1 120 лева ще са заплатите на кметовете на Батово, Ведрина, Житница, Овчарово, Одърци, Паскалево, Плачи дол, Фелдфебел Дянково и Черна. В останалите села кметовете ще получават по 980 лева на месец.

Заплатата на председателя на Общинския съвет Дико Иванов ще е 90 процента от тази на кмета, решиха съветниците. Той ще е на пълен 8-часов работен ден. Общинските съветници пък месечно ще получават 70 процента от средната брутна работна заплата в общинската администрация на Община Добричка.

c