Водещи новини Образование Общество

За секунди 6-годишно дете от Добрич събира и изважда двуцифрени числа (+ Видео)

Лора Стефанова Раднева е 6-годишно момиче от Добрич. Посещава Предучилищна група в СУ „Свети Климент Охридски”, догодина ще е първокласничка. На крехката си възраст умее да събира и изважда на ум… двуцифрени числа. И то за секунди! И всичко това е усвоила само от началото на тази учебна година – благодарение на заниманията по ментална аритметика, които посещава.

Майката на Лора Ивелина Иванова попада случайно в интернет на информация за стартиращите в Добрич занимания по ментална аритметика и решава да запише детето си. Води на първия урок момичето и вижда, че много му харесва. До тогава като всяко дете на възрастта си Лора може да събира и изважда до 20. Само след седем урока тя вече прави тези операции до 99, и то на ум. У дома детето с голямо желание подготвя домашните си, никой не му стои на главата, обяснява Ивелина. Понякога не иска да си ляга да спи, толкова й е интересно, има дни, в които решава задачи и по два часа, допълва майката.

Лора е едно от децата, които посещават Детския образователен център за ментарла аритметика SmartyKids в Добрич. Преподаватели в него са Маринела Василева и Диляна Йовева – детски учители, и Диляна Тодорова, които са преминали специално обучение и притежават нужния лиценз. Центърът е единственият в нашия град, който има право да работи по бранда SmartyKids.

Изчисленията в менталната аритметика се осъществяват чрез абакус – вид сметало, разказва за Про Нюз Добрич Диляна Тодорова. Абакус носи името на създателя си, той е изобретен преди около 5 000 години. Това е азиатска методика за смятане, която в момента в тези страни се използва масово в образованието.

„В менталната аритметика за смятане детето използва и двете си ръце, съответно – и двете полукълба на мозъка. Движейки с двете си ръце топчетата на абакуса, се задейства фината моторика, която активизира дейността на мозъка като цяло, а не само на едно от полукълбата. Използването на картини превключва работата на мозъка от лявото към дясното полукълбо – обяснява преподавателят. – Всяко дете активизира също и фотографската си памет. Тя се усъвършенства при работата с флашкарти. В резултат на редовните занятия по ментална аритметика се постига бързина в устното смятане. Умението за възпроизвеждане и запазване на мисления образ на сметалото дава възможност на децата да се научат да се концентрират и да смятат бързо на ум”.

Преди всяко едно занимание децата продължително „загряват” с фундаментални упражнения на абакуса, споделя Тодорова. Подготовката за часа понякога става и чрез рисуване – с двете ръце едновременно. В Детския образователен център по ментална аритметика SmartyKids в Добрич е подредена такава изложба – с творби, които са рисувани едновременно с две ръце.

Когато децата смятат на ум, те си представят абакуса, а не както ние – цифрите, това е разликата, обяснява преподавателят. „Като гледам в училище колко време се обучават да смятат от 1 до 10, смея да твърдя, че чрез менталната аритметика става много по-бързо”, допълва Тодорова. Според майката на Лора Ивелина методът помага на децата и по другите предмети, защото благодарение на него мозъкът започва да работи по-бързо.

6-годишната Лора е едно от децата, които решават най-много задачи, изпреварва по резултати и по-големи от нея, споделя Диляна Тодорова. По думите още на промо урока момичето разбира същността на абакуса. „При Лора явно е дарба”, смята преподавателят.

Заниманията в Детския образователен център за ментална аритметика SmartyKids в Добрич се провеждат в групи от по 5-6 деца. Подходящата възраст е от 4 до 12 години, до когато се развива мозъкът. „Аз смея да твърдя обаче, че по този метод трябва да се обучават деца до 10 години, като се имат предвид днешните технологии те са много напредничави”, споделя Тодорова. По думите й по-лесно се работи с деца от 6 до 8 години. При по-големите е по-трудно, защото имат придобити знания, които им е трудно да пречупят през абакуса. Ефектът няма как да го има и при условие, че не решават достатъчно задачи, всичко става с много тренировки, допълва тя.

На 14 декември в Детския образователен център за ментарла аритметика SmartyKids в Добрич ще се проведе изпит за всички деца, за да могат да преминат първото S-ниво. След това ще започнат да изучават формули, чрез които ще решават по-сложни задачи.

„Това са новите деца, това е новият вид обучение – споделя мнението си Диляна Тодорова. – Като цяло децата, които се занимават с ментална аритметика, успяват чрез нея да отключат своите умения и дарби. На олимпиади по математика те винаги печелят първи и втори места. За мен е чест и удоволствие да съм част от екипа на SmartyKids. Надявам се в бъдеще да инвестираме в развитието на интелектуалните способности на нашите деца, които са нашето бъдеще. SmartyKids не е просто бизнес, а кауза на новото мислене”.

Follow Me:

Related Posts

  1. Мария says:

    Похвално е да се учат децата на смятане. Но това, което виждам е абсолютно издевателстване спрямо децата. Какъв е смисълът едно дете на 6 години да събира и изважда двуцифрени числа? Аз лично като майка не мога да приема това. Та какво ще прави в часовете по математика в училище в първи клас. Там няма да има абакус. Може би ще си движи пръстите както на видеото. Това, че бавно се преподава материалът в първи клас е вярно, но е съобразено с все още крехкия мозък на децата. И все пак доколкото си спомням смятането на двуцифрени числа е в трети клас. А когато в менталната аритметика започнат и формулите, на 10 години скъпи родители може би ще държите децата ви да смятат матрици или детерминанти. Да, интересно е като метод, но толкова. Излишно е. Знаниято се придобиват постепенно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *