Водещи новини - дясно Образование

Феерия от слово, музика и танци на концерта на СУ „П. Р. Славейков” в Добрич

С литературно-музикалната композиция под наслов „Славейков в сърцата ни“ завършиха Славейковите празници, посветени на патрона на училището. В празничния концерт взеха участие ученици от всички степени и с много настроение сътвориха уникална феерия от слово, музика и танци. За хореографията се погрижи младият талант Димитър Димитров – бивш възпитаник на училището, който вложи сърце и душа в задачата си. Гости на празника бяха областният управител Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет Мая Димитрова, секретарят на Общината Ася Грънчарова, общински съветници, бивши възпитаници и учители, родители, приятели на училището.

С мисъл за обичта и признателността на поколенията към големия наш възрожденец, учениците пресъздадоха най-важните моменти от живота на Дядо Славейков, вплетоха в едно минало и настояще и доказаха за пореден път, че с гордост носят името славейковци. Сцената се оказа тясна да побере таланта и емоциите на малките и големи момчета и момичета, които развълнуваха гости, преподаватели и съученици с артистичните си умения и всеотдайност. Всеки един от тях и всички заедно успяха да грабнат вниманието, да разпалят въображението и да вдъхновят присъстващите, представяйки заветите на Дядо Славейков и вярата му в българския дух и традиции.

„Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията да го развиват, пазят и да продължат делото. Такова благородно дело е нашето училище, училище, което обединява през годините хиляди хора. Обединява ни с онова позитивно и съзидателно нещо, което е невидимо за очите и се пази и носи само в сърцето. 109 години сме част от историята на българското образование! 109 години – просветителска традиция! 109 години – „отворени врати“ за четмо и писмо. Училище с минало, богато на спомени! Училище с настояще, изпълнено с предизвикателства! Училище с бъдеще, защото бъдещето расте в него! Да си учител и ученик в такова училище е чест и призвание. Този празник е най-значимият, най-вълнуващият, защото е повод не само за равносметка и вглеждане в историята, но и поглед към бъдещето. Уважаеми учители, в днешния празничен ден искам да поднеса уважението си към Вас, хората, които с вдъхновение, отговорност и търпение възпитавате и изграждате децата на България. Желая ви здраве, силен дух и воля да вървите всеотдайно напред по пътя на духовността. Уважаеми ученици, бъдете достойни следовници на вековната традиция на почит и преклонение пред знанието!“, заяви в словото си директорът на училището Георги Георгиев.

„Основоположник на българската възрожденска литература! Патриот и водач на църковната борба! Гениален самоук интелектуалец! Творец! Далновиден политически деец! Неслучайно предците ни в желанието си да изразят всеобща почит и любов гальовно го нарекли „Дядо Славейков”. Поклон!“ С тези думи празникът приключи, а вдъхновените участници и публика заедно запяха „Хубава си, Татковино!“.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *