Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Ще бъде ли назначен служебен временен кмет на Ген. Тошево?

Областният управител Красимир Кирилов върна решение на Общинския съвет в Генерал Тошево от проведено заседание на 8 октомври за избор на кмет, който да изпълнява длъжността до провеждането на избора за нов и полагането на клетва от избрания, тъй като не са спазени изискванията на Закона за местно самоуправление и местна администрация /ЗМСМА/, съобщават от Областна администрация.

В мотивите за връщане на решението се посочва, че съгласно изискванията на чл. 42, ал. 8 от ЗМСМА не е спазено изискването за временно изпълняващ длъжността кмет на община да се избира един от заместник-кметовете на общината.

Разпоредбите на чл. 42, ал. 8 във връзка с ал. 6 от горе посочения нормативен акт категорично регламентират: „Когато кмет на община, кмет на район или кмет на кметство са регистрирани като кандидати за общински съветници или кметове, в 7-дневен срок преди края на мандата Общинският съвет избира временно изпълняващ длъжността кмет на общината, кмет на района или кмет на кметството за срок до полагане на клетва от новоизбрания кмет. Временно изпълняващ длъжността кмет на общината или кмет на района се избира при условията на ал. 6, изречения второ и трето. За временно изпълняващ длъжността кмет на общината или кмет на района се избира един от заместник-кметовете на общината, съответно на района или кмет на кметство“.

В същата алинея, изрично е указано: „Когато няма назначен заместник-кмет, временно изпълняващ длъжността кмет на общината или кмет на района се избира по предложение на общински съветник“.

На основание посочените член и алинеи на ЗМСМА и при неспазване на посоченото изискване на закона от страна на Общинския съвет в Генерал Тошево в срок до утре – 18 октомври, областният управител служебно ще назначи временно изпълняващ длъжността кмет на Община Генерал Тошево, съгласно изискването на чл. 42, ал. 10 от ЗМСМА.

c