Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Родители от област Добрич мигрират с децата си в Германия и Полша

От 1 септември отново има едно засилено движение за чужбина на родители и децата в ученическа възраст от област Добрич. Това съобщи старши експертът в Регионалното управление по образование в Добрич Петър Петров на заседание в Областна администрация във връзка с връщане на децата в училище. От началото на месеца са се увеличавали удостоверенията, които родителите са длъжни да представят в РУО при преместване на учениците в друго училище. Единици от тях в последствие изпращали копие от документ, че децата им са записани на училище в държавата, където са се установили.

Петър Петров сподели, че доскоро процесът бил позабавен, дори през летните месеци се наблюдавало обратното – родителите се завръщали от чужбина с децата си и представяли в образователното управление документи, които се легализират, за да могат те да бъдат записани в училище.

Старши експертът обясни, че се получава проблем, тъй като в чужбина  децата първо започват да учат в езикови училища, докато усвоят езика на съответната държава, и едва след това - в редовни учебни заведения. Учели езика като бежанци, без да са такива. Когато се завърнат се получават неприятни ситуации – две години са учили езика, не са ходили в нормално училище и ако там са шести клас, в България са четвърти, обясни Петров.

Най-често родителите мигрирали с децата си в Германия и Полша, по-рядко в Англия. Белгия и Холандия вече не били предпочитани държави, тъй като там им били спрени помощите, които са получавали в началото, държавите са защитили социалните си системи. „Очакваме това да стане и в Германия. Тогава предстои едно голямо завръщане и вероятно ще възникнат проблеми”, прогнозира Петър Петров.

c