Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Рокери сведоха глави на мемориала на Хан Аспарух в Добрич

Мотоциклетисти от цялата страна се събраха в Добрич пред мемориалния комплекс, построен в чест на създателя на българската държава Хан Аспарух. Организатори на честването по случай 38-ата годишнина от изграждането на паметника на техния патрон Хан Аспарух, са членовете на Национален клуб „Кан Аспарух 681”.

С почетна обиколка на града и аплодирани от автомобилисти и пешеходци, мото-рокерите огласиха булевардите на Добрич, участниците в мото-шествието се насочиха за поднасяне на венци на паметника на Хан Аспарух.

Мото-братя от София, Варна и Шумен бяха дошли за отбелязване на годишнината. "Ние сме съвременната конница на Аспарух" и "Винаги Верни" бяха най-често изричаните реплики. Думи, свързани с паметни исторически събития - за мисията и основаването на Българската държава, за морал, чест и национална принадлежност бяха казани от шефа на Национален клуб „Кан Аспарух 681”. Младежи от литературен клуб "Зорница" - Добрич, прочетоха вълнуващи откъси, вдъхновени от делото на създателя на Българската държава. Важен момент и част от ритуалната програма беше официалното приемане в редовете на мото-рокерите на трима нови члена - млади дами от Добрич. С едноминутно мълчание, участниците коленичиха и сведоха глави пред историята и отговорното наследство, оставено от славните ни предци. Венци и цветя пред паметника на Хан Аспарух бяха поднесени от името на всички мото-клубове, от граждани, както и от името на едноименното училище в град Добрич.

След края на снимките с най-малките фенове и почитатели на двуколесните машини, рокерите се отправиха към нос Калиакра, където със средства, събрани от националния клуб, беше издигнат пилон с българското знаме. Предстои на крепостта в близост до флага да бъде поставена и паметна плоча. Честванията на 14-и септември завършат в местността „Иканталъка” с мото-състезания и двучасов концерт на рок-група „Епизод”.

На следващия ден мотоциклетистите от „Кан Аспарух 681” ще се присъединят към колегите си от Добрич за отбелязване на Деня в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти.

Паметникът на Хан Аспарух в Добрич е най-големият паметник на българския владетел. Открит е през 1981г. по повод честванията за 1300 години от основаването на българската държава. Скулптор е Величко Минеков. През 2010 г. е избран за символ на гр. Добрич. Архитектурният комплекс включва голяма статуя на Аспарух, възседнал кон и вдигнал победоносно меч в ръка. Пред него са наредени скулптури на неговите войни, също вдигнали победоносно мечове към небето. През 2014 г. е поставено осветление, което нощем озарява с цветовете на българското знаме паметника.

c