Водещи новини - дясно Общество

18 август: Международен ден на морските фарове

18 август е обявен за Международен ден на морските фарове. Морският фар е съоръжение във формата на кула със силна светлина на върха за обозначаване на морските пътища на плавателни съдове. Изгражда се на брега, на остров или плитчина в големи водни басейни. Морският фар е обзаведено със силен светлинен източник, дообoрудван с оптическа система за усилване на светлината, звукова система за предупреждение – сирена, и обикновено е боядисан в контрастни цветове.

Освен светлинен и звуков сигнал някои фарове предават и радио сигнал (радиофарове). Морските фарове се използват за сигнализация за опасни области от сушата, скали на неочаквани места, както и за безопасно навлизане на кораби в пристанищата.

С напредъка на навигационната техника, фаровете остават на заден план, в момента работещите фарове по света не превишават 1500 и те служат основно за туристическа атракция.

Един от известните фарове в историята е Александрийският фар, построен на остров Фарос, близо до град Александрия в Египет. Латинското име на острова е навлязло в много европейски езици като нарицателно за морски фар. Той е едно от седемте чудеса на античния свят, бил е построен около 280 г. пр. н. е.

Източник: e-zdravey.com

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *