Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ментална аритметика – вече и в Добрич

Какво е Ментална аритметика  и какво развива?

Мeнтална аритметика е доказано най-ефективният метод за обучение и развитие на децата между 4 и 12 г. - възрастта, в която са най-адаптивни към научаване на нови неща, а желанието им за познания е най-голямо. Тя е метод за развитие на висшите психични функции (памет, концентрация, въображение, мислене, реч) и е средство, чрез което паралелно се развиват лявото и дясното полукълбо.

Мeнтална аритметика  развива фината моторика чрез работата с АБАКУС.

В началните етапи на часовете по ментална аритметика децата използват АБАКУС (сметало). На следващ етап от обучението децата смятат наум, без да използват АБАКУС, а просто мислено си го представят.

Това споделят от Център за ментална аритметика „SmartyKids“ в Добрич. Той отваря врати на 1 септември с безплатни пробни уроци.

Центърът работим с разработени от специалистите на „SmartyKids“: авторска методика за обучение с геймификация за деца от 4 до 12 години, онлайн платформа за нашите ученици и нещо напълно иновативно за България - учебници с добавена реалност.

Цялото обучение е около 2,5 години, разпределено в 6 нива:- S – M -  A -  R -  T -  Y

S ниво -Това е първото ниво– тамсеизучава работа с Абакус и пряко смятане, без формули. Развива се фината моторика.Продължителност: 3 месеца

Всяко следващо ниво развива различна психологична функция

Всеки наш урок има сюжет, който е част от големия сценарий на конкретното ниво. Нашият приятел Smarty –  е ключовият герой, който изпраща аудио и видео съобщения на децата, а те участват в неговите приключения. Използваме древна методика (Ментална аритметика), идваща от Китай, която е адаптирана към съвременните/ европейски деца.

Геймификцията е нашият отличителен белег. - / Но това е само за първо S ниво/ - За другите нива няма да издаваме какво се случва с нашият герой Smarty

Има изградена  система за мотивация на децата чрез поощрения, събиране на стикери и постоянна комуникация с тях. Всяко дете има достъп до онлайн тренажор, с който можем да следим неговото развитие и активност.

Ние не само обучаваме децата, а развиваме техния потенциал. Чрез това развитие те стават по-уверени в себе си, по-общителни и адаптивни към всяка среда, научават се да работят в екип.

При децата в предучилищна  възраст използването на Абакус развива фината моторика и концентрация. При децата в училищна възраст се наблюдава намаление на стреса и напрежението, и повишаване на концентрацията.Чрез специална техника се работи едновременно с две ръце, което задейства двете полукълба. Чрез работата с Абакус се развива паметта:

При решаване на задачи се развива краткотрайната памет

При запомняне на формулите се развива дълготрайната памет

Работата с флаш карти развива фотографската памет.

В нашия център е уютно и приятно. Това е така, защото пространството е създадено за работа с деца. Върху психологическото състояние на детето оказва влияние не само учителят и другите ученици, а също така и заобикалящата го среда.

Мотото на центъра е „Аз така смятам!” - което не се отнася само за новия начин за смятане с Абакус, но и за личното мнение и индивидуалността на нашите „Смартита”.

Екипът ни от преподаватели е изцяло насочен към индивидуалните потребности на всяко дете и даваме всичко от себе си децата да постигат успехи заедно.

Нашата цел е всестранно развитие на децата, заявяват от Център за ментална аритметика „SmartyKids“ в Добрич!

c