Здраве

Лекари от Добрич: Не излизайте в жегите и пийте вода

Няма наплив на пациенти в Спешно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич заради жегите, съобщи за Про Нюз Добрич началникът д-р Калоян Куртев. Потърсихме го заради много високите температури през последните дни и прогнозите през следващите те са се покачат още.

Възрастните хора най-често колабират в жегите, коментира д-р Куртев в началото на юли, когато градусите навън също бяха много високи. Той даде и редица препоръки. Сред тях са възрастните хора да не излизат навън в часовете, когато температурите са най-високи. И да носят вода със себе си. Да пият по малко, но по-често. „Вода, защото организмът ни е устроен да преработва единствено вода. С всякакви други напитки – кафе, безалкохолни, се натоварва организмът”, коментира медикът.

Той припомни, че при горещините се обострят и хроничните заболявания. Особено при хората със сърдечни заболявания. По възможност, пациентите с ритъмни нарушения, със сърдечни и бъбречни заболявания, трябва да стоят у дома си, да приемат по-малки количества вода, но по-често.

„Когато човек колабира на улицата, трябва да бъде отведен на сянка, в по-хладно, но не студено, помещение. Не е добре да има рязка разлика в температурите”, обясни д-р Куртев. Той предупреди, че е желателно климатиците да са настроени на 8-градусова разлика от външната температура в режим на охлаждане. Това е най-комфортно, за да се избегне температурен шок, посочи той.

Колабиралият трябва да започне прием на течности, не наведнъж, а постепенно.

„Затова съветът ми е: „Пийте течности, по-често, но на малки глътки. Една чаша вода да не наведнъж, а на 4 пъти. Човек трябва да пие вода не когато е жаден, а периодично”, каза още д-р Куртев.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *