Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Пристигнаха първите нови линейки за Спешната помощ в област Добрич (+снимки)

Първите две нови линейки, предназначени за Спешната медицинска помощ на територията на област Добрич, вече са пристигнали. Предстои да бъдат насочени към филиалите в Тервел и Каварна, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Центъра на спешна медицинска помощ д-р Огнян Господинов.

Припомняме, че, според отговор на въпрос от народния представител Даниела Димитрова министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че десет нови линейки, сред които и една високопроходима, ще получи област Добрич по проекта за подкрепа на системата за спешна медицинска помощ. Той е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж”. По него в област Добрич ще бъде извършен също ремонт на базата на Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич с преустройство на съществуващите помещения. В Каварна и Генерал Тошево ще се строят нови сгради. В Шабла, Балчик и Тервел ще се извърши преустройство на съществуващите помещения. Помещенията на Спешното отделение на МБАЛ – Добрич също ще бъдат преустроени.
По проекта се предвижда закупуване на ново медицинско оборудване и закупуване на ново технологично обзавеждане.
От общо 400 броя нови линейки, които ще се купят по проекта, 10 линейки, от които една линейка със задвижване 4х4, са за област Добрич.

Едната от получените сега линейки  е тип „В“, а другата е тип „С“, обясни д-р Господинов.

Съгласно европейски стандарт EN 1789, линейки тип „А“ са за транспортиране на хора без придружаващо медицинско лице и без риск за живота им по време на транспортиране. Линейки тип „В“ са за транспортиране на хора в състояние, което изисква медицински грижи и с придружаващо медицинско лице. Тези от тип „С“ са реанимобили с възможност за оказване на реанимация в линейката. Джиповете линейки са за трудно достъпните и непроходими райони, като целта е лекарят бързо да достигне лицето.

c