Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Запалени отпадъци от лавандула задимиха и изплашиха жители и гости на Каварна

От задимяване и миризма на пушек се жалваха жителите на Каварна. Социалната мрежа прегря от недоволни, които разказват, че пушекът е довел до кашлица и някои доста са се изплашили. Жител на морския град коментира, че в разгара да летния сезон в ,,Морска зона" гостите-собственици на апартаменти явно не могат да спят на отворени прозорци. Той моли за съдействие всички отговорни лица от Общината. Всичко рефлектира върху нас, които работим в ,,Морска зона", защото комуникираме всеки ден с хората, избрали да имат свой втори дом в Каварна, допълва недоволният.

„И у дома не се диша. В това топло време е немислимо да отвориш прозореца”, написа потребител на социалната мрежа. Друг сподели: „Не зная дали е овладян пожарът, но в момента ул. „Стефан Караджа” е цялата в дим и ужасна миризма. Като обгазяване. Ужасно е!”

Някои каварненци предполагат, че от нова рафинерия при изхвърляне на изварената растителност подпалват района. Други допълват, че е така от началото на изваряването на лавандула.

Информацията за задимяване в част от Каварна бе потвърдена за Про Нюз Добрич от директора на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Дарин Димитров. Той обясни, че са били запалени отпадъци от производство на лавандула в частен имот, който е необитаван. Имотът се намирал в края на града, посока „Калацерка”, към Калиакра. Огнеборци са изгасили пожара. Имало е задимяване от края на града по посока морето, най-вероятно и в района на ромската махала, посочи Димитров. Той допълни, че еколозите в Община Каварна са уведомени и издирват собствениците на дестилерията за производство на лавандула, за да предприеме необходимите мерки.

Преди дни за Про Нюз Добрич директорът на РД „ПБЗН” припомни, че е категорично забранено опалването на стърнища, сухи треви, отпадъци. Това е регламентирано със Закона за опазване на горите, чл. 6 и Наредбата за опазване на земеделските земи на МВР. Комисар Димитров посочи, се санкциите са от 200 до 2 000 лева.

Преди около 20 дни Про Нюз Добрич писа за същия проблем – за задимяване и неприятна миризма от горене на растителни отпадъци от процеса на дестилация на етерично-маслени култури в Генерал Тошево. Тогава РИОСВ-Варна наложи акт за установяване на административно нарушение на дружеството, собственик на дестилерията. На управителя на бе дадено предписание за незабавно преустановяване на горенето на отпадъци.

Днес в РИОСВ-Варна е постъпил сигнал по „Зелен телефон“ относно случая, съобщиха за Про Нюз Добрич в отговор на отправено запитване. Експерти извършват проверка, допълниха от там.

Снимка: Фейсбук, Ина Георгиева

c