Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Японски и български традиции представиха на международен форум в „Старият Добрич”

Трета международна среща- практикум „България и Япония – мост между две култури, традиции и съвремие”  се провежда в Добрич. Тя е организирана от народно читалище „Български искрици”. Учредената през 2016 година институция има обособена школа за изучаване на народни занаяти – везба, дърворезба, тъкачество, грънчарство, практическа история, традиции, обичаи и български фолклор. Дейността й е насочена към децата и младото поколение. Основният акцент е представяне на занаятите, характерни за региона и страната, за изграждане на трудови умения, оценка и самооценка.

Третата международна среща се реализира с финансовата подкрепа на община Добрич.

По-късно форумът се пренесе в АЕМО „Старият Добрич”. Там се откри изложба и се проведоха демонстрации на български народни занаяти. Децата от читалище „Български искрици” показаха дърворезба, везба, керамика и тъкачество. Имаше демонстрации на изработка на икебана, както и празнично обличане на кимоно.

Икебана е древно изкуство. Съществува още от 16 век. Във времето е имало влияние както от будизма, така и от други религиозни учения. В Япония има златен 12 век, когато са се развивали бурно всички японски изкуства. Показани бяха композиции в синьо и бяло с идеята, че е лято, а Добрич е близо до морето. В контекста на празника бе направена и икебана със слънчогледи в  типично български съд, като по този начин бе поставен мост между българското и японското изкуство.

Бе направена демонстрация как се обличат кимона.  Присъстващите узнаха, че дългите ръкави на кимоната се носят от неомъжени жени и гейши – жени, които се занимават с това да забавляват клиентите си с музика, поезия, интелектуални разговори, с женското си присъствие. Имат право да носят дълги ръкави до момента, в който не се омъжат. Най-възрастната гейша е на около 99 години. Тя никога не се е омъжвала, все още упражнява професията си и е обявена за национално богатство на Япония.

Показано бе и кимоно, което се облича при дипломиране в университет, при завършване на училище или когато сте преподавател.  
Пространствата на етнографския комплекс ще огласят изпълнители от гладовете Тараклия и Кайраклия от Молдова, от Татарбунар от Украйна, както и от Силистра и Дулово.

c