Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Фестивал на Трабанта ще се проведе в с. Българево

Каварненското село Българево ще бъде домакин на Фестивал на Трабанта. Той ще се проведе на 29 юни, събота, от 11 часа.

Организатор е „Траби клуб” Берлин Българево. Членовете на клуба ще бъдат поздравени от кмета на селото Георги Янев, след което ще имат възможност да разгледат Трабантите от „Траби клуб” от Добрич и Каварна

Трабантът има почитатели по целия свят. За повечето източногерманци той беше мечтана кола, а за западногерманците - повод за вицове и закачки.

Поддържането на Трабант в отлично състояние е скъпо удоволствие, тъй като трудно се намират резервни части. Въпреки известния си прякор "картонената кутия", каросерията на Трабанта е направена от изкуствения материал дуропласт, който на практика не корозира.

Онези, които са се сдобивали с Трабант, са били смятани за късметлии. Карането на този автомобил обаче не винаги е било лесно. Шофьорът, например, е трябвало сам да изчислява колко гориво има в резервоара, защото колата не е разполагала със специални индикатори. Единственият признак, че бензинът свършва, е бил звукът от двигателя. Това е било знак за шофьора да намери бензиностанция. И то бързо.

c