Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Деца ще дарят на библиотеката в Добрич книги, закупени след благотворителен бал

Деца от Добрич събраха 250 лева на благотворителен бал, закупиха книги, които ще дарят на Регионална библиотека „Дора Габе”. Инициативата е на Детския общински съвет, съобщи за ПроНюз Добрич председателят на съвета Инна Куцарова. Тя е ученичка в ХІ клас в Езикова гимназия „Гео Милев” и е представител на област Добрич в Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето. Детският общински съвет в Добрич е създаден преди година по идея на Инна  и нейната предшественичка в Съвета на децата Симона Методиева. В детския съвет в Добрич членуват 22 момичета и момчета, представители на училищата в града. „Събираме се на две седмици веднъж в Общинския младежки център и обсъждаме различни проблеми и инициативи, свързани с децата” – поясни Инна Куцарова. Така се родила идеята за благотворителния бал с маски, проведен в началото на май. Решили със събраните средства от вход – 4 лева, да направят дарение в областта на културата. Събрани били 343 лева и решили с 250 лв. да купят книги за библиотека „Дора Габе”. Дарението ще бъде официално връчено в петък, на 14 юни в 11.00 ч.

Книгите вече са купени, това са популярни и търсени от децата заглавия, съобщи директорът на библиотеката Невяна Христова. Новите заглавия ще попълнят фонда на отдел „Работа с децата”.

Детският общински съвет има и други реализирани инициативи, сред тях е проведеният през февруари конкурс на тема „Нарисувай добротата!” с участието на над 100 деца.

Сред членовете на детската структура е и 13-годишната Елена Миленова Христова, ученичка от VІІ клас в СУ „Св. Кл. Охридски”. Кандидатурата на Елена е предложена от община Добрич да бъде представител на областта в Съвета на децата към ДАЗД от есента. Номинацията ще бъде изпратена в Областната администрация, където ще постъпят предложенията и на другите общини от областта. В момента Елена е секретар на Детския общински съвет в Добрич и участва активно в неговата дейност. В края на седмицата момичето, заедно с други представители от съвета, ще помага при организацията на детски забавления и скейт състезания в градския парк.

c