Водещи новини Генерал Тошево Общество

ВиК: Изследванията в Берлин показват, че водата в „Пастир” е перфектно чиста

Във водата в квартал „Пастир” в Генерал Тошево няма пестициди, тя е перфектно чиста, съобщи за Про Нюз Добрич главният инженер на ВиК инж. Павел Павлов. Той посочи, че протоколът с резултатите от изследваните проби е пристигнал от Берлин в събота. Първоначално е получен по електронна поща, но са го изчакали и на хартиен носител. Предстои документите да бъдат придвижени до Регионалната здравна инспекция.

Инж. Павлов посочи, че при изследването в германската лаборатория са били открити бегли следи само от един от пестицидите, което е далеч под санитарната норма. Количеството било 0.05 микрограма на литър при норма 0.1. От другите пестициди даже и следи няма, каза главният инженер на ВиК.

Очакваме да дойдат протоколи, да видим за какво става дума, за да предприемем съответните действия, каза за Про Нюз Добрич директорът на РЗИ в Добрич д-р Светла Ангелова. По думите й до момента не са получени такива – нито по електронна поща, нито в хартиен вид. Както винаги – от началото на възникване на проблема, няма да бавим нещата, увери д-р Ангелова.

Припомняме, че пробите, които бяха изпратени в лаборатория в Берлин, бяха взети от водопронеснота мрежа на квартал „Пастир” на 27 май. До изпращането им в Германия се стигна, след като се оказа, че в България няма лаборатория, която да изследва дали показателите отговарят на изискванията на Наредба 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Както Про Нюз Добрич първи съобщи, кризата с качеството на водата в квартал „Пастир” възникна на 24 април, когато във водопровода попаднаха препарати за растителна защита. Водата веднага бе спряна, Общината осигури водоноски за нуждите на населението, а дарители – питейна вода. РЗИ отказа да разреши пускането на водата докато не получи от ВиК доказателства, че не е опасна.

След спешна среща на 16 май на кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров с министър председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев проблемът бе частично решен. С решение на Областният щаб на следващия ден – 17 май, водоподаването в квартал „Пастир” бе възстановено, но само за хигиенно-битови нужди.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *