Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Къде, какво, кога - за Деня на детето в Добрич

Програмата на Община град Добрич, посветена на  Празника на детето - 1 юни, е рамкирана от три фестивала – Фестивал на талантите, Международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер“ – София и Фестивала „От българско, по българско за нашата трапеза“, който се осъществява по проект на Асоциация на земеделските производители в България.

Има и много други разнообразни и интересни събития за децата на града с развлекателен, спортен, арт и познавателен характер, организирани от културни институции и организации от неправителствения сектор.

Традиционният Фестивал на талантите се организира за 8 пореден път и е с модули: Бъди активен с Пауър Джъмп, Настолни игри, Демонстрация с авио- и корабни радиоуправляеми модели, Face painting, Детски игри с актьора Красимир Демиров. Началото е от 10.00 ч. и ще продължи до 19.00 ч. в Градски парк „Свети Георги“ – началото на парка.

И тази година Пауър Джъмп ще предложи интересни целодневни спортни работилници - по скачащи и статични кокили, слаклайн, унисайкъл или колела с една гума, над десет различни забавни игри – инструмент за социално включване и активизиране на физическата активност – игри с балони, щафети, летящи катерици и др. За първи път тази година ще бъдат включени тандемни велосипеди и спортни игри на открито – федербал, народна топка, футбол или „Алчен за гол“ с три малки надуваеми вратички.Часовете за забавление с Пауър Джъмп са от 10.00 ч. до 19.00 ч.

Тази година за първи път Община град Добрич включва в програмата и любимите на децата настолни игри – „Не се сърди, човече“, Дженга, Карти Уно, Шах, Дама, Игра на думи, Морски шах и др. Освен положителни емоции, които ще съпътстват различните игри, участниците ще имат възможност да създадат и много нови запознанства и приятелства. Работилницата с настолни игри „Общувай реално, а не виртуално“ ще забавлява децата от 10.00 ч. до 19.00 ч.

Демонстрацията с авио- и корабни радиоуправляеми модели ще направят участниците от Клуба по авио- и корабомоделизъм с ръководител Драгомир Драганов от 10.00 ч. до 12.00 ч. при подходящо време, без вятър. Локацията на събитието е острова в езерото в Градски парк „Свети Георги“. 

Ателието за рисуване на лица си остава едно от най-атрактивните по време на празника. Така под изкусните ръце на модераторите децата ще се превърнат в любимите си приказни герои. Магията ще продължи от 10.00 ч до 12.00 ч.

В късния следобед на 1 юни от 17.30 ч. до 19.00 ч. актьорът Красимир Демиров ще забавлява децата, включвайки ги в едно приказно детско парти, което ще предложи и много изненади.

Тази година за първи път в Добрич за Деня на детето на 31 май гостува Международният фестивал на анимационния филм „Златен кукер“ – София.

Фестивалът „От българско, по българско за нашата трапеза“ е на Асоциация на земеделските производители в България и предлага на децата на Добрич  през целия ден много образователни игри, ателиета и забавления с аниматорите от Парти агенцията „Нещо по така“, музикална програма с участието на деца от СУ „Св. Климент Охридски“ и Арт център „Палитра“. Събитието отново е в Градски парк „Свети Георги“ – Скейт парка.

За поредна година в АЕМО „Стария Добрич“ Народно читалище „Български искрици – 2016 г.“ организира Отворени врати на занаятите – дърворезба, везба, керамика, тъкачество, и кани децата на Добрич да се включат в изработването на декоративни предмети, а желаещите да рисуват, могат да оцветяват фасадата на Музея в Градски парк „Свети Георги“.

От 11.00 ч. в Дом-паметник „Йордан Йовков“ е Празникът „Поетичните гласове на младите европейци – живото културно наследство на Европа“, посветен на малките, по-големи и вече големи автори, участвали в поетичния конкурс „Възкресения“. Събитието е в изпълнение на Работната програма на Комуникационната стратегия на Република България за 2019 г. Домакините – Дом-паметник „Йордан Йовков“, са подготвили юбилеен сборник „Възкресения“, посветен на 25-ата годишнина на конкурса. Сборникът е финансиран със средства по Работната програма на Комуникационната стратегия на Република България за 2019 г.

Община град Добрич кани децата и техните родители да посетят и се включите в проявите, посветени на Деня на детето. Надяваме се, че предизвикателствата, които те ще срещнат на различни места в града, ще ги изненадат приятно и ще допълнят празничното им настроение!

ПРОГРАМА

1 юни – Международен ден на детето

1 юни , 10.00 ч. – 14.00 ч. и 16.00 ч. – 19.00 ч., Музей в Градски парк „Св. Георги“ и пред Музея

Пътуващ международен фестивал на анимационния филм „Златен кукер“ в Добрич

Прожекции на специално селектирани анимационни филми за деца

Анимационни работилници за деца – техники за анимация

1 юни, Градски парк „Свети Георги“

Фестивал на талантите

Модули:

Бъди активен с Пауър Джъмп! - 10.00 ч. – 19.00 ч.

Общувайте реално, а не виртуално – настолни игри – 10.00 ч. – 19.00 ч.

Демонстрация с авио- и корабни радиоуправляеми модели - 10.00 ч. – 12.00 ч., (при подходящо време, без вятър)

Face painting – 10.00 ч. – 12.00 ч.

Детски игри с актьора Красимир Демиров – 17.30 ч. – 19.00 ч.

1 юни, 10.00 ч. – 18.00 ч., Музей в Градски парк „Свети Георги“

Деца рисуват фасадата на музея

1 юни, 10.00 ч., Изкуствено игрище до Зала „Добротица“

Спортен празник на деца и родители от Детска градина №27 „Славейче“

1 юни, 10.30 ч. – 13.00 ч., АЕМО „Стария Добрич“

Отворени врати на занаятите – дърворезба, везба, керамика, тъкачество

1 юни, 11.00 ч., Дом-паметник „Йордан Йовков“

Празник „Поетичните гласове на младите европейци – живото културно наследство на Европа“, посветен на авторите, участвали в поетичния конкурс „Възкресения“.

Представяне на Юбилеен сборник „Възкресения“

1 юни

Фестивал „От българско, по българско за нашата трапеза“

По проект на Асоциация на земеделските производители в България „CAP – HОТ SPOT“, изпълняван с финансовата подкрепа на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ към Европейската Комисия

Място: Градски парк „Свети Георги“, Скейт парк

11.00 ч. Откриване на фестивала

11.15 ч. – 12.45 ч. Музикална програма с участието на деца от СУ „Св. Климент Охридски“

12.45 ч. – 14.30 ч.

Представяне на кампанията ОСП на фокус.

Детска работилница.

Забавни и образователни игри, ателиета и забавления за децата с аниматорите от Парти агенцията „Нещо по така“

14.30 ч. – 15.30 ч. Музикална програма с участието на деца от Арт център „Палитра“

15.30 ч – 15.50 ч. Музикална програма с DJ

16.00 ч. Закриване на фестивала

c