Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Работен екип на училището по изкуства в Добрич с визита в Латвия

Училищен екип, съставен ученици и преподаватели в СУ "Св. Климент Охридски", се е завърнал от работна визита по Проект от Европейска програма "Еразъм+ "„Дигитална и медийна грамотност за устойчиво обучение през целия живот“ - в Лудза, Латвия, съобщиха от ръководството на учебното заведение.

Освен участниците от училището по изкуства, представляващи България, партньори в проекта са и участници от Латвия, Румъния, Италия, Турция и Франция. По време на тази последна Мобилност, екипът от СУ "Св. Климент Охридски" е бил представен в състав - 3-ма десетокласници и двамата техни преподаватели. 

С видео-презентации на тема „Онлайн навиците на учениците, пристрастия, заплахи“, изработени с нови софтуерни продукти, всички участници са имали възможност да представят наученото до момента от тях - през време на седемте работни дни от мобилността.

"Бяха проведени работни ателиета с експерти по дигитална и медийна грамотност; анкети („Какво знаят родителите за децата си онлайн?“); източници на информация и проверяване на фалшиви новини. Българският екип имаше възможност да посети границата на Европейския съюз с Русия, където участва в дискусия за използването на технологиите за работа, безопасност и потвърждаване на информация. Панелна дискусия бе проведена и в „Zeimuļs”-Център за творчески услуги в източна Латвия", разказаха от ръководството на добричкото училище.

През последния ден от визитата си, участниците са разгледали редица културни забележителности. Впечатление е направил Старият град в столицата Рига, в Дома на Европа в Латвия, по програма са провели работен семинар с експерти от НАТО. Особено въздействие е направила с богатството и размерите си Националната библиотека, където участниците са разгледали дигитална изложба с включен уъркшоп на тема „Книгата в Латвия“.

"В следствие на усилената подготовка и активно участие по Проекта през изминалите две години, учениците от СУ "Св. Климент Охридски" създадоха трайни приятелства, спомени, дигитални и медийни компетентности, развиха своите качества на комуникативност и творчество, както и се доказаха като едни невероятни и интелигентни млади хора", добавиха в заключение, от училището по изкуства.

c