Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Две кенгурчета се родиха в зоопарка в Добрич, бебе чака и шотландско пони

На нови попълнения се радват в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Наскоро тук са се родили две кенгурчета, но екипът на зоопарка все още не знае от какъв пол са малките, тъй като майките им не ги пускат от торбите. Когато излизат навън, сред тревата, от торбите вече се подават главичките на бебетата, а понякога те протягат и лапички. Когато стане възможно, ще ги хванем, за да видим от какъв пол са малките, поясни директорът на зоопарка Християн Христов. Преди десетина дни тук се е родила и шотланска мини овца, която нарекли Еми. Ние всъщност не знаехме, че майката е толкова напреднала, тъй като тази порода се характеризира с много дебела вълна и животните изглеждат пълни, така че бяхме приятно изненадани,  поясни директорът. В момента Еми и майка й се чувстват добре, скоро ще ги пуснат да се разхождат на двора заедно с други овце.

     Ново потомство се очаква и при понитата. Кафявото шотландско пони Маша скоро ще роди. Миналата година тя също е родила – понито Добчо, което Центърът за защита на природата и животните  се кани да размени с друго животно от друг зоопарк. Размяната е замислена, тъй като тук трудно ще съжителстват две мъжки понита, между които често възникват вражди, коментира Християн Христов.

    Две бебета се очакват и при конете на Пржевалски. Бременни са Калиопа и Куна. В по-напреднала бременност е Калиопа и екипът на зоопарка вече е нащрек за предстоящото раждане. Конете на Пржевалски са диви коне, не можем да ги хванем и да проверим на видеозон състоянието им, но наблюдаваме постоянно животните, имаме условия и готовност, допълни директорът. Той посочи, че щом в условията на зоопарка се раждат нови попълнения, значи се чувстват добре в тези условия, които се доближават до естествената среда на животните. В Центъра за защита на природата и животните има около 230 обитатели от 47 вида.

Снимки: ПроНюз Добрич

c