Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В гимназията по туризъм в Добрич продължава дуално обучение

Хотелиер, кетъринг, готвач, хлебар-сладкар – това са четирите професии и специалности, по които е обявен прием в Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” в Добрич. Във всяка от четирите паралелки ще бъдат приети по 26 момичета и момчета след завършен седми клас. Приетите в специалността „Кетъринг” ще имат възможност да преминат през дуално обучение, в което се поставя акцент върху практическата подготовка. Това стана ясно при представянето на гимназията по туризъм в Панорамата на средните училища на пл. „Свобода” в Добрич. И в момента има ученици, които са обхванати в дуално обучение. Те са в паралелката за готвачи и на 20 април отиват в „Албена”, където в продължение на шест месеца ще преминат през практическа подготовка. Срокът на обучение е пет години, в паралелката за хотелиери е предвидено разширено изучаване на английски език.

      Професиите, които се изучават при нас, се пласират добре на пазара на труда, за тях има търсене, казаха преподаватели от училището. Ивелина Ангелова, ученичка в ХІ клас, в паралелката за готвачи, поясни, че тя също е включена във форма на дуално обучение и й предстои практическа подготовка в курорта „Албена”.

     При кандидатстване в Професионалната гимназия по туризъм балообразуването е с приемни изпити по български език и математика, които седмокласниците полагат при националното външно оценяване.

   На Панорамата на средните училища децата демонстрираха своите умения в областта на кулинарните умения и кетъринга.

c