Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Паметникът на Васил Левски в Тервел ще бъде издигнат в градинка на площада

Малка градинка в зоната за отдих на площад „Старият дъб” в Тервел е избрана за място на бъдещия паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Тя се намира точно срещу стълбите, водещи към големия градски фонтан. Мястото е централно разположено и е  свободно от застрояване, съобщиха от Община Тервел. От там допълват, че   целият район, в който е избрано мястото за паметника, е в процес на обновяване. Миналата година е направена нова настилка от естествен камък на пешеходната зона на площад „Старият дъб“, предстои да бъде изпълнен проект за обновяване на пешеходната зона на площада, като финансирането ще бъде от Програмата за развитие на селските райони, по стратегията на МИГ Тервел-Крушари. През лятото на тази година ще бъде обновен градският фонтан, като за целта е осигурено финансиране  по Проект“Красива България“.

От общинската администрация посочват, че на последното си заседание Общинският съвет прие решение за изграждане на бюст-паметник на Васил Левски по предложение на председателя на местния парламент инж. Симеон Симеонов. Сред инициаторите на идеята е общинският съветник от ВМРО Костадин Станчев.Около предложението се обединиха  всички общински съветници, информират от добруджанската община.  Всеобщо е мнението, че паметник на Левски трябва да има във всеки български град ,  „ за да знае за Левски всяко дете, което живее в България“,  се казва във внесеното за разглеждане предложение.

Община Тервел ще възложи на скулптора Борис Борисов, автор на фигурата на Кан Тервел в общинския музей, да изработи технически проект и да изпълни бюст-паметника. Около него ще има също плочник, теренът ще бъде озеленен. Изготвена е схема за позициониране на паметника от главния архитект на общината. Проектът трябва да бъде съгласуван с Министерство на културата. Определеното  време за изпълнение на паметника е през 2020 година, посочват от общинската управа в Тервел.

c