Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Раздвижване и плавен ценови ръст отчита пазарът на жилища в Добрич

Раздвижва се  пазарът на жилища в Добрич  и цените плавно растат, сочи отчет на експерти в сектора.

Пазарът на жилища в Добрич се раздвижва и цените плавно растат. Не може да се каже, че има бум, но се наблюдава оживление, отчитат експерти. От края на миналата година има повишен интерес към покупка на жилища. Често това са добруджанци, които работят в чужбина – Германия, Франция и Англия. Това, което са спечелили там, го инвестират в покупка на жилища тук. Те извършват ремонт, заключват апартаментите и отново отиват да работят в чужбина, сподели свои наблюдения Павлина Тодорова, управител на агенция за недвижими имоти „Престиж” в Добрич. По нейните думи, интерес към покупка на жилища проявяват и млади семейства, които имат второ дете. Те продават по-малките си апартаменти с намерение да се сдобият с по-голямо жилище. Търсене има както на панелни жилища в кварталите, където цените са по-малки, така и на тухлени апартаменти. Пазарът е динамичен, в него има много играчи, смятат експертите.

Жилища се предлагат от частни собственици, има и апартаменти, обявени за публична продан от съдия изпълнители. С оферти на пазара се включват и банките, които предлагат апартаменти на изпаднали в състояние на неплатежоспособност свои клиенти.

"Раздвижването на пазара се обуславя от още един фактор, свързан с продажбите на жилища от по-възрастни хора, чиито деца вече живеят и работят в по-големите градове като София, Варна и Пловдив. Там младите са принудени да купуват маломерни, но по-скъпи жилища. А техните родители продават добричките си къщи и апартаменти, за да помогнат на децата си. Има хора, които искат за жилищата си 90-100 000 лева. Става дума  за жилища от порядъка на 100 – 110 кв  метра, а те са в блокове, строени 60-70-те години на миналия век” – поясни Павлина Тодорова. В тези апартаменти не е извършван ремонт, те са със стара дървена дограма, без подменени В и К и ел. инсталация, подовите настилки са в лошо състояние. За такива жилища се искат високи цени, които са нереални и няма кой да ги даде, смятат запознати с тенденциите на пазара. Такава цена може да се иска, например, за жилище в по-нови кооперации, строени около 2000 година, с подменена дограма, с модерно обзавеждане, климатици, с топлоизолации. Много са факторите, които влияят върху цената, тя зависи от местоположението на жилището, от етажа, наличието на асансьор в сградата, наличието на нотариален акт и акт 16.

Различни са цените и при панелните апартаменти. Те се движат в диапазон от 20 000 лева в по-отдалечените квартали до 25-26 000 лв. или до 32-35 000 лева  в жк „Дружба” или  в комплекс „Дунавите”. По-скъпи са цените и в кооперациите, които са санирани.

Част от повишеното търсене напоследък се дължи и на ниските лихвени проценти на ипотечното крадитиране, коментира Павлина Тодорова. Много млади семейства, които досега са живели под наем или при родителите си, предпочитат да се отделят и да заживеят самостоятелно и теглят кредити. Това също е една от предпоставките за раздвижване на пазара.

c